Castell d'Enfesta

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell d'Enfesta
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Part deEnfesta Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud528 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Molsosa (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl nucli d'Enfesta Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 46′ 40″ N, 1° 28′ 35″ E / 41.777916°N,1.476331°E / 41.777916; 1.476331
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1052-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006391 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1154 Modifica el valor a Wikidata

El castell d'Enfesta és un castell situat a l'enclavament d'Enfesta, al municipi de la Molsosa, comarca del Solsonès. El conjunt va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional mitjançant decret publicat al BOE en data del 5 de maig de 1949.[1] Després d'una intensa restauració estructural, actualment està en les últimes fases d'adequació per a poder ser visitat.

S'aixeca dalt d'un turó situat a la banda sud-est del pla d'Enfesta i que assoleix els 531 metres d'altitud amb una prominència respecte al dit pla d'uns 35 metres.

Història[modifica]

Els primers documents del castell se situen al 1081, tot i que ha patit varies modificacions ja que conté estructures d'estil gòtic (segles XIV-XV).[1] Era la residència dels senyors d'Enfesta, castlans que administraven el lloc en nom dels vescomtes de Cardona.. Apareix esmentat també el 1314. Dins el vescomtat (després comtat i ducat) de Cardona, formà part de l'administració cardonina de la batllia de Torà. Des del 2009 es propietat de la família Ben-Aicha que ha dut a terme la restauració del castell.

Edifici[modifica]

Edifici de planta quadrangular obrat amb carreus amb la façana, d'una llargada d'uns 15 metres, orientada a l'oest i d'una alçada similar, actualment, i pel bé de la zona, es troba en fase de restauració. Dins del mateix cos de l'edifici hi ha l'església de Santa Maria[1] que va ser l'església de culte del poble fins a l'any 1975 en que l'estat ruïnós de l'obra va aconsellar de suspendre'n el seu ús com a lloc de culte.

La façana presenta dos portals d'arc de mig punt adovellats. El central és el portal d'accés al castell i fa 80 cm de fletxa, 310 cm d'alçada, 70 cm de llum i 11 dovelles de 95 cm de llargada, 42 cm d'amplada màxima i 9 cm d'amplada.

El portal de l'esquerra, més petit, és el portal d'accés a l'esmentada església de Santa Maria. Fa 51 cm de fletxa, 20 cm d'alt, 61 cm de llum i té 10 dovelles de 62 cm de llargada i d'amplades desiguals. La clau de volta porta un relleu d'una creu celta emmarcada en dos cercles concètrics en lloc d'un de sol com és habitual.

Des del castell es domina tot el pla d'Enfesta situat a l'oest distingint-se perfectament i completa la torre del Ballester del castell de Castellfollit de Riubregós, situada a 2,4 km cap a l'esmentada direcció. En dies clars, des del punt més elevat del castell s'albira la torre del castell de Calonge de Segarra situat a tan sols 1,3 km en línia recta.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell d'Enfesta
  1. 1,0 1,1 1,2 «Castell d'Enfesta». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 juny 2015].

Enllaços externs[modifica]