Castell de Castellfollit de la Roca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Castellfollit de la Roca
Imatge
Vila de Castellfollit de la Roca, on es trobava el castell
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXII
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastellfollit de la Roca (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciói Sant Joan les Fonts. Castellfollit de la Roca (Garrotxa)
Map
 42° 13′ N, 2° 33′ E / 42.22°N,2.55°E / 42.22; 2.55
BCIN
IdentificadorBCIN: 650-MH
BIC: RI-51-0005855
IPAC: 732
Vista des del Santuari del Cós (Montagut)

El castell de Castellfollit va ser un castell a la vila de Castellfollit de la Roca.

Havia estat de la propietat dels vescomtes de Bas, i durant aquella època, va esdevenir el centre de la baronia de Castellfollit de la Roca. L'any 1462, va caure en mans dels remences de Francesc de Verntallat durant la Guerra Civil Catalana.

El 1657, durant la Guerra dels Segadors, hi va tenir lloc una batalla en la qual els francesos van ser derrotats per les tropes castellanes comandades per Francisco de Orozco, el marquès de Mortara.[1]

L'any 1691 l'exèrcit francès enderrocà el castell. El 1874, durant la Tercera Guerra Carlina, hi va tenir lloc un combat a les runes del castell, en el qual les forces carlines de Savalls van derrotar les republicanes de Nouvilas. Actualment, al costat de les runes del castell hi ha un edifici modern i les runes de l'Església de Sant Salvador (abans Sant Julià).

Les restes de fortificació que es conserven sembla que més aviat corresponen a la muralla que envoltava la vila. Per un plànol de l'època sabem que les restes d'un portal per la part del riu Turonell, corresponen al portal de Besalú i que d'allí partia el camí de ferradura que anava cap a aquella població. Aquest mateix plànol situa el castell, en l'angle nord-oest del nucli vell, en un espai molt petit. Però potser el castell es trobava a l'indret on l'esmentat plànol situa uns grans baluards barrocs, molt a prop del punt on situa el castell.[2]

Referències[modifica]

  1. «Castell de Castellfollit de la Roca». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Castell i restes de muralles de Castellfollit». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 setembre 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Castellfollit de la Roca