Cètids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cettiidae)
Infotaula d'ésser viuCètids
Cettiidae Modifica el valor a Wikidata

rossinyol bord comú Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCettiidae Modifica el valor a Wikidata

Els cètids (Cettiidae) són una família d'ocells de recent validació formada per petits moixons insectívors que abans s'incloïen en els sílvids (Sylviidae). L'única espècie que viu als Països Catalans és el rossinyol bord (Cettia cetti).

Morfologia[modifica]

Són ocells petits. La majoria tenen cues des de moderadament fins francament llargues, però els membres dels gèneres Urosphena i Tesia tenen cues tan curtes que no sobresurtin les seves rectriu caudals. El plomatge del grup és típicament modest, sovint amb una línia per sobre de l'ull. Algunes espècies, com ara les del gènere Erythrocercus, tenen un aspecte diferent, amb zones grogues al plomatge. En general se tracta d'un grup bastant variable, amb moltes espècies aberrants que fins ara havien estat ubicades de manera incòmoda en un ampli ventall de famílies no relacionades.

Hàbitat i distribució[modifica]

Habiten als matolls, principalment d'Àsia i Àfrica, arribant fins a Europa i Wallacea. Els gèneres Erythrocercus, Pholidornis i Hylia, són exclusius dels boscos africans. Urosphena, Tesia, Phyllergates, Tickellia i Abroscopus viuen principalment als boscos d'Àsia meridional i el sud-est Asiàtic, amb una espècie que arriba cap al nord fins al Japó i Sibèria. El gènere Cettia és el de distribució més ampla, arribant des d'Àsia, fins a Europa i les illes del Pacífic fins a Fiji i Palau. La major part de les espècies són migratòries, però Urosphena squameiceps és molt migradora i tant Cettia diphone com Cettia cetti són parcialment migratòries en gran part de les llurs àrees de distribució. Unes poques espècie, com Cettia pallidipes, fan migracions altitudinals.

Taxonomia[modifica]

Dins la superfamília Sylvioidea, els cètids representen un llinatge antic. El grup sembla estar prop dels egitàlids (Aegithalidae). Segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 13.2, 2023), aquesta família conté 8 gèneres i 31 espècies:[1]

Tanmateix, altres obres taxonòmiques com el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (Desembre 2019), no reconèixen la família dels cètids i consideren que tots els seus membres estan inclosos en la dels escotocèrtids (Scotocercidae), amb 37 membres, car hi inclouen també totes les espècies que el COI considera que pertanyen als eritrocèrcids (Erythrocercidae) i els hílids (Hyliidae), a més de la Prínia del desert.[2]

Referències[modifica]

  1. «Cupwings, crombecs, cettiid bush warblers, Streaked Scrub Warbler, yellow flycatchers, hylias» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, juliol 2023. [Consulta: 10 octubre 2023].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 628-630. ISBN 978-84-16728-37-4. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cètids