Chisca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàChisca
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata

Els chisca eren una tribu d'amerindis que vivia a l'Est de Tennessee i al sud-oest de Virgínia en el segle xvi. Més endavant es van barrejar amb els shawnee, i es van extingir com a tribu durant el segle xviii.

Història coneguda[modifica]

Foren trobats tant per l'expedició d'Hernando de Soto el 1542 i per l'expedició del capità Juan Pardo de 1568 De Soto va enviar un petit grup d'exploració en les proximitats de la part superior del riu Tennessee, que van ser atacats i derrotats per guerrers chisca.[1] L'experiència va convèncer de Soto de limitar les exploracions en territori chisca.

El capità Pardo també va enviar parts d'exploració que van lluitar amb els chisca (Pardo els anomena Chisca; seu cronista els anomena Uchi). Els seus homes van destruir el seu assentament a Maniatique, es creu que en l'actual Saltville (Virgínia).[2] El nom chisca poques vegades apareixerà en els registres colonials espanyoles després del segle xvi.

En 1683 el navegador francès La Salle va trobar una vila Cisca entre el Cumberland i els rius Tennessee (territori dels yuchis, avui al nord de Tennessee). Els va convèncer i als shawnee al nord de Cumberland per reubicar-se a Fort St Louis a Illinois i viure sota la protecció francesa. Al voltant d'aquest temps, aquests Cisca semblen haver-se unit als shawnee sota el nom chaskepe. Van seguir les migracions posteriors dels shawnee (1692-1754) a través de Virgínia, Maryland, Pennsylvania i finalment Ohio. La Salle va informar que els chisca havia viscut originalment als Apalatxes a l'est d'on els va trobar, fins que la seva ciutat va ser incendiada pels colons de Florida (els anomenà erròniament anglesos; eren espanyols).[3] Els chisca semblaven haver-se extingit com a tribu en el segle xviii.

Notes[modifica]

  1. Hudson, Knights of Spain, Warriors of the Sun, 203
  2. Vegeu Robin Beck, "From Joara to Chiaha: Spanish Exploration of the Appalachian Summit Area, 1540–1568" Arxivat 2012-02-13 a Wayback Machine., Southeastern Archaeology 16(2) Winter 1997, per a una discussió acadèmica completa sobre la localització de Maniatique.
  3. Charles Augustus Hanna, 1911 The Wilderness Trail, Vol II, 1911, pp. 93–95.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • Beck, Robin, "From Joara to Chiaha: Spanish Exploration of the Appalachian Summit Area, 1540–1568" Arxivat 2012-02-13 a Wayback Machine., Southeastern Archaeology, 16(2) Winter 1997
  • Hudson, Charles, The Southeastern Indians, Knoxville,TN: University of Tennessee Press, 1976.
  • Hudson, Charles, Knights of Spain, Warriors of the Sun, Athens, GA: University of Georgia Press, 1997.
  • Swanton, John R. The Indian Tribes of North America, Washington, DC: Smithsonian Institution Press, 1952.
  • Worth, John E. «Chisca». A: Raymond D. Fogelson, ed.. Handbook of North American Indians, Vol. 14: Southeast. Washington, D.C.: Smithsonian Institution, 2004, p. 176–77 [unified volume Bibliography, 772–999].