Ciutat de les Estrelles

Plantilla:Infotaula geografia políticaCiutat de les Estrelles
Imatge

Localització
Map
 55° 52′ 38″ N, 38° 06′ 48″ E / 55.8772°N,38.1133°E / 55.8772; 38.1133
EstatRússia
Óblastóblast de Moscou
Districte urbàZvyozdny gorodok Urban Okrug (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població5.350 (2019) Modifica el valor a Wikidata (1.725,81 hab./km²)
Geografia
Superfície3,1 km² Modifica el valor a Wikidata
Creació2009 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal141160 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic498 950 Modifica el valor a Wikidata
Identificador OKTMO46774000051 Modifica el valor a Wikidata
Identificador OKATO46574000000 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webzato-zvezdny.ru Modifica el valor a Wikidata
Edifici d'apartaments.
Maqueta a escala del segment rus de l'Estació Espacial Internacional que s'utilitza per a l'entrenament de la tripulació.
Vista parcial de l'hidrolab, la piscina que s'utilitza per a entrenar les situacions d'ingravidesa.

La Ciutat de les Estrelles (rus: Звёздный Городо́к, Zviozdni Gorodok) és un assentament de tipus urbà tancat (ZATÓ, per les seves sigles en rus), construït a principis de l'era espacial, el 1963, per allotjar el personal del Centre de Formació de Cosmonautes (TsPK, per les seves sigles en rus). Es troba a prop de la ciutat de Sxólkovo, a 25 quilòmetres al nord-est de Moscou. Administrat durant molt de temps per militars, i amb accés estrictament controlat, es va convertir en civil el 2009.

El nom oficial del municipi és Unitat administrativa-territorial tancada del districte urbà de Zviozdni Gorodok de l'óblast de Moscou, rus: Закры́тое администрати́вно-территориа́льное образова́ние городской округ Звёздный Городо́к Московской области Zakrítoie administrativno-territoriàlnoie obrazovánie gorodskoi okrug Zviozdni Gorodok Moskovskoi óblasti.

Història[modifica]

A principis dels anys seixanta, els responsables soviètics van decidir desenvolupar un programa espacial tripulat. Per preparar-se per a missions espacials, van crear un centre d'entrenament per a cosmonautes als afores de Moscou. Compost per alguns edificis quan es va crear, el complex s'expandí per acollir els primers 20 cosmonautes que postulaven per a la missió Vostok 1. Els cursos s'impartien amb guix i els equips d'entrenament no eren molt sofisticats. El complex incloïa no només equips per a la formació d'astronautes, sinó també edificis d'apartaments per acollir famílies de personal i cosmonautes. Després s'obriren instal·lacions addicionals: negocis, escola, església, etc. Durant diverses dècades, el programa espacial soviètic i rus fou completament gestionat pels militars, que van mantenir les seves activitats completament secretes. La Ciutat de les Estrelles està completament aïllada i envoltada per una tanca enmig d'un bosc. L'accés, controlat per posts de guàrdia militar, només és permès als residents.

El primer astronauta no originari d'un país comunista que va accedir a la Ciutat de les Estrelles fou el francès Jean-Loup Chrétien el 1980. En un context de relativa obertura del règim a principis dels anys noranta, el programa espacial rus va adoptar una organització més similar a la que existeix a Europa i els Estats Units. La Ciutat de les Estrelles es va situar el 1996 sota la doble supervisió del Ministeri de Defensa i de l'agència espacial russa Roscosmos, que s'havia creat uns anys abans.

Des del 1994, com a part del Programa Transbordador–Mir després de la construcció de l'Estació Espacial Internacional, molts astronautes, especialment de nacionalitat estatunidenca, van arribar a entrenar-se per familiaritzar-se amb els mòduls russos de les estacions espacials i la nau espacial Soiuz. La NASA feu construint xalets per allotjar els seus astronautes. L'octubre de 2008 l'estatut de la Ciutat de les Estrelles esdevingué totalment civil. Està classificada com a assentament de tipus urbà (estructura administrativa del nivell inferior a la de la ciutat). En l'actualitat, l'únic criteri necessari per a viure a la Ciutat de les Estrelles és tenir la nacionalitat russa.[1] · [2]

Monuments[modifica]

La ciutat, que estava al centre del programa espacial soviètic i rus, té diversos monuments commemoratius. Al final de l'Avinguda dels Herois acull un petit museu. S'hi celebra una cerimònia a cada sortida d'una tripulació cap a l'espai, així com al seu retorn. El primer cosmonauta, Iuri Gagarin, és recordat a través de diversos monuments. La gossa Laika també hi té la seva estàtua.

Instal·lacions espacials[modifica]

Les instal·lacions espacials del Centre de Formació de Cosmonautes, inclouen en particular una centrifugadora, que fan servir els cosmonautes per acostumar-se a les acceleracions sofertes durant el llançament, una piscina de grans dimensions (hidrolab) en què els cosmonautes repeteixen les operacions realitzades durant els passeigs espacials, simuladors de naus espacials i models a escala 1 de naus espacials i estacions espacials.

Ciutats agermanades[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Единый сайт органов местного самоуправления зато городского округа звездный городок» (en rus). zato-zvezdny.ru. Arxivat de l'original el 2018-07-09. [Consulta: 9 juliol 2018].
  2. Nicolas Pillet. «Villes spatiales» (en francès). [Consulta: 10 agost 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ciutat de les Estrelles