Clément Maurice

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClément Maurice
Biografia
Naixement22 març 1853 Modifica el valor a Wikidata
Gulhon (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 juliol 1933 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Sant Nari (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófotògraf, productor de cinema, director de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0561109 TMDB.org: 1175929 Modifica el valor a Wikidata

Clément Maurice, nom artístic de Clément-Maurice Gratioulet, va ser un fotògraf, director, productor de cinema i guionista francès, nascut el 22 de març de 1853 a Agulhon i va morir el 15 de juliol de 1933 a Sant Nari (Var) .

Carrera[modifica]

Va treballar per primera vegada a l'usines Lumière, on va entrar el 1894, es va convertir en fotògraf de retrats a París, on es va traslladar a l'estudi d'Antoine Lumière al 8 boulevard des Italiens, a sobre del Teatre Robert-Houdin, propietat del futur cineasta Georges Méliès. Això i allò li permeten entrar en l'àmbit del cinema. El 30 de gener de 1901, el seu taller va ser destruït per un incendi.[1]

El 1897, va treballar com a fotògraf per l'edició PARIS, Paris en plein Air, de la sèrie Le Beau Pays de France, Bibliothèque universelle en couleurs.

Algunes fotos de Paris en plein air (1897)

De 1898 a 1906, va ser el càmera del cirurgià Eugène Doyen per a qui va filmar amb finalitats educatives una seixantena d'operacions.[2] En aquesta ocasió, va treballar amb Ambroise-François Parnaland (1854 - 1913), que va crear el 1907 amb Charles Jourjon (1876 - 1934) els Laboratoires Éclair.

El 1899, la productora Association frères Lumière el va contractar com a col·laborador i director de fotografia per al rodatge de la pel·lícula Excursion automobile Paris-Meulan. Ràpidament va començar a produir i dirigir curtmetratges com Le Duel d'Hamlet o Cyrano de Bergerac.

Amb Henri Lioret, va desenvolupar el Phono-Cinéma-Théâtre, sistema pioner del cinema sonor, presentat a l'Exposició Universal de París (1900). En aquest context, també treballa amb Ambroise-François Parnaland.

Clément Maurice i la seva esposa Émilie van tenir tres fills,[3] el primer dels quals, Léopold Maurice, també es convertirà en fotògraf i va fundar la societat anònima Cinema-tirage L. Maurice (CTM) que s'especialitzarà en el desenvolupament i rodatge de pel·lícules cinematogràfiques,[4] i el segon dels quals, Georges Maurice, serà operador de cinema i succeirà a Parnaland el 1909 als Laboratoires Éclair.[5]

Filmografia[modifica]

Productor
Director
Operador en cap

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]