Durbec

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Coccothraustes)
Infotaula d'ésser viuDurbec
Coccothraustes coccothraustes Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura31 cm Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries4,5 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou12 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22720681 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaFringillidae
GènereCoccothraustes
EspècieCoccothraustes coccothraustes Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Coccothraustes coccothraustes

El durbec comú o durbec[1] (Coccothraustes coccothraustes), bec de ferro, becgròs a les Balears, menjapinyols,[2] trencapinyons/trencapinyols[3] al País Valencià (i antigament tortbec[4] a les Balears), és un ocell passeriforme fringíl·lid. És la sola espècie del gènere Coccothraustes.

Aquest ocell cria a Europa i l'Àsia temperada. És resident (no migra) a Europa, però molts ocells asiàtics sí que migren cap al sud. De vegades n'hi ha que vaguen per les illes occidentals d'Alaska.

Fa de 16.5 a 18 cm de llarg.

Fa el niu en un arbust o arbre i ponen de 2 a 7 ous. Es nodreix principalment amb llavors i fruits de llavor especialment de les cireres que trenca amb el seu fort bec que pot exercir una pressió de 45kg.

Noms populars[modifica]

Els seus noms fan referència a aquesta habilitat: bec de ferro (La Selva, Girona), bec de plata, becdur (Penedès), durabec (gironès, Pla de l'Estany), durbec (valencià), bovera (Penedès), capsot", picacloves, torbec o tortbec, trencapinyes i trencaolives (Lleida, Ponent, Montsant, Priorat), trencapinyols, trencapinyons (valencià, gironès), picafort (valencià).

Referències[modifica]

  • BirdLife International (2004). Coccothraustes coccothraustes. Llista Vermella de la UICN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2006. Consultat el 12 de maig del 2006 (en anglès). L'entrada de la base de dades inclou una justificació de per què aquesta espècie és de risc mínim
  • Arnaiz-Villena, A.; Moscoso, J.; Ruiz-del-Valle, V.; Gonzalez, J.; Reguera, R.; Wink, M.; I. Serrano-Vela, J. (2007). "Bayesian phylogeny of Fringillinae birds: status of the singular African oriole finch Linurgus olivaceus and evolution and heterogeneity of the genus Carpodacus". Acta Zoologica Sinica, 53 (5):826 - 834. PDF[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Durbec