Unió Internacional per a la Conservació de la Natura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Logotip
Seu de la IUCN

La Unió Mundial per a la Conservació de la Natura o Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i els Recursos Naturals (en anglès: International Union for Conservation of Nature and Natural Resources o IUCN) és una organisme internacional dedicat a la conservació dels recursos naturals.

Fundada l'any 1948, té la seva seu central a Gland, Suïssa. La IUCN reuneix a 78 estats, 112 agències governamentals, 735 ONG i milers d'experts i científics de més de 181 països.

La missió de la IUCN és la promoció i assistència a les societats de tot el món perquè conservin la integritat i biodiversitat de la naturalesa i assegurin que l'ús dels recursos naturals és equitatiu i ecològicament sostenible. És responsable també del manteniment de la Llista Vermella de la UICN.

El 1988 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia, juntament amb el Fons Mundial per la Natura.

Àrees de protecció[modifica | modifica el codi]

La IUCN estableix categories d'àrees protegides:

Una àrea de terra o mar que posseïx un ecosistema excepcional o representatiu, característiques geològiques o fisiològiques o espècies d'interès primari, que estan disponibles principalment per al seu estudi científic o seguiment ambiental.
  • Ib – Àrea Natural Silvestre
Grans espais de terra o mar sense modificacions o amb petites modificacions, que mantenen el seu caràcter natural i influència, sense presència o amb poca presència humana, que són protegits i manejats de manera de preservar la seva condició natural.
Una àrea natural de terra o mar destinada a
  1. Protegir la integritat ecològica d'un o més ecosistemes per a les generacions presents i futures;
  2. Excloure l'explotació o ocupació no lligades a la protecció de l'àrea;
  3. Proveir les bases perquè els visitants puguin fer ús espiritual, científic, educatiu o recreatiu, de forma compatible amb la preservació i la cultura.
  • III – Monument Natural
Una àrea que conté un o més llocs específics de valor i importància natural o cultural excepcional a causa de la seva raresa, qualitats estètiques inherents o significat cultural.
  • IV – Àrea de Gestió d'Hàbitats o Espècies
Una àrea de terra o mar subjecta a la intervenció activa amb propòsits de gestió per a preservar el manteniment d'hàbitats o per a omplir les necessitats d'espècies específiques.
  • V – Paisatge Terrestre o Marí Protegit
Una àrea de terra, costa o mar on la interacció de les persones amb la naturalesa a través del temps ha produït una àrea de caràcter distintiu amb gran valor estètic, ecològic o cultural, i freqüentment amb diversitat biològica. El resguard de la integritat d'aquest interacció tradicional és vital per a la protecció, manteniment i evolució d'aquesta àrea.
  • VI – Àrea Protegida amb Ús Sostenible dels Recursos Naturals
Àrea que conté predominantment sistemes naturals sense modificació, manejats per a garantir la protecció a llarg termini i el manteniment de la diversitat biològica, i per a proveir al mateix temps un flux sustentable de productes i serveis necessaris per a omplir les necessitats de la comunitat.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Unió Internacional per a la Conservació de la Natura