Competència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Competència fa referència a la rivalitat que presenten dos o més subjectes sobre alguna cosa. Normalment, la competència té lloc entre diferents éssers vius que coexisteixen en un entorn amb recursos limitats. Per exemple, els animals competeixen pels recursos hídrics, pel menjar o per una parella. Els éssers humans també competeixen pel reconeixement, per la riquesa o per la diversió entre moltes altres coses.

La competència pot generar efectes positius i negatius. Des del punt de vista del darwinisme, la competència pels recursos escassos farà que només els més forts i preparats sobrevisquin, el que provocarà una millora del grup. Si un conjunt d'ocells competeixen per abeurar-se en un petit toll durant una gran secada, només els més forts sobreviuran i això millorarà el conjunt.

El liberalisme, de forma semblant a la del darwinisme, diria que la competència genera estímuls per la superació personal i la millora social. Si dos rellotgers competeixen per atraure els clients d'un mercat, miraran de fer rellotges millors i/o més barats per captar els potencials compradors. D'això en trauran profit tant el rellotgers, ja que vendran més rellotges, com la societat en el seu conjunt, que a través de la metàfora de la mà invisible es veurà beneficiada de la competència entre els rellotgers, obtenint rellotges de més qualitat i/o més barats.

La competència pot generar també efectes perjudicials, com poden ser mals físics o ferides en els subjectes que competeixen, i també un drenatge inútil de recursos i energies que podrien haver estat millor utilitzats en una situació de cooperació.

La competència humana pot esdevenir molt cara, com per exemple en les campanyes electorals, les competicions esportives internacionals o les batalles publicitàries. Igualment, pot portar a trencar barreres ètiques o a arriscar la pròpia salut per tal de guanyar un avantatge. Un clar exemple és el dopatge en les competicions esportives.

Competència imperfecta[modifica | modifica el codi]

La competència imperfecta es defineix com aquells en el que els compradors i venedors tenen en compte la seva capacitat per influir en el preu del mercat.

Aquí considerarem que sempre hi ha molts compradors, però, en el cas del venedors es redueixen a uns quants o un sòl. La competència imperfecta representa una situació completament diferent de la perfecta:

  • En la "Competència Perfecta" existeixen molts compradors i venedors preu-acceptants i no poden influir en el mercat, el preu és donat amb anterioritat i fora del control d'uns i altres.

En canvi, en l'imperfecte, els venedors i, en part, els compradors tenen certa influència en el preu i ho tenen en compte a l'hora de actuar.

Com a conseqüència, la forma de maximitzar els beneficis en aquests tipus de mercats. És diferent l'elecció del nivell productiu en el que el preu coincideix amb el cost marginal. Aquesta condició no maximitza el beneficis en condicions de competència imperfecta.

Tipus de mercats imperfectes[modifica | modifica el codi]

Hi ha tres tipus principals de mercats imperfectes:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]