Conferència de Teheran

Plantilla:Infotaula esdevenimentConferència de Teheran
Imatge
Map
 35° 41′ 55″ N, 51° 24′ 52″ E / 35.6985869°N,51.4143533°E / 35.6985869; 51.4143533
Nom en la llengua original(en) Tehran Conference Modifica el valor a Wikidata
Tipusconvenció
cimera Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps28 novembre - 1r desembre 1943 Modifica el valor a Wikidata
PeríodeSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTeheran (Iran)
Embassy of Russia in Iran (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Participant
Signatari
EfectesAcord sobre el llançament de l'Operació Overlord

La conferència de Teheran, 1943, va ser la cimera de les potències aliades durant la Segona Guerra Mundial on es va pactar el desembarcament angloamericà a França per a l'any següent.

A més, Roosevelt va exposar els seus plans per a la creació d'un organisme multinacional que assegurés la pau mundial després de la guerra (l'embrió de l'ONU). I finalment, es van fer plans per envair i desballestar Alemanya en regions, per evitar que un cop acabada la guerra es pogués recuperar com a gran potència militar.

El desembarcament a Normandia es va complir, com s'havia pactat a Teheran, i la tardor de 1944 americans i britànics havien reconquerit gairebé tota França; a l'altre extrem d'Europa, els soviètics havien expulsat les tropes alemanyes del seu territori, i havien penetrat profundament a Polònia i els Balcans. L'assalt final contra la fortalesa de Hitler havia començat, però a l'horitzó apareixien inquietuds importants. A Churchill el preocupava el que poguessin fer els soviètics a l'Europa Oriental un cop acabada la guerra, i per això desitjava poder implicar Stalin en algun acord que hi fes referència. Amb aquest objectiu, i per iniciativa pròpia, va concertar amb el líder soviètic la Quarta Conferència de Moscou.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conferència de Teheran