Conill (Pujalt)

Plantilla:Infotaula geografia políticaConill
Imatge

Localització
Map
 41° 43′ 31″ N, 1° 27′ 37″ E / 41.72533°N,1.46032°E / 41.72533; 1.46032
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
ComarcaAnoia
MunicipiPujalt Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud743 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal08282 Modifica el valor a Wikidata
Codi INE08176000100 Modifica el valor a Wikidata

Conill és una entitat de població situada al municipi de Pujalt, a la comarca de l'Anoia.

Està situada al nord-est del terme municipal, a 760 metres d'altitud.

El poble de Conill està travessat per la carretera vella de Calaf a Cervera. Ocupa l'extrem d'una petita serra, mirant les valls de Calonge, i el serrat de Durfort o Dusfort, ara de Calonge, on hi ha sufragància de Santa Maria de Durfort, que abans depenia de Conill.

Església de Sant Vicenç

El Castell de Conill, documentat des del 1037, pertanyia a la família Cardona, que feu donacions de terres del seu terme als monestirs de Sant Pere de Casserres i de Sant Vicenç de Cardona. Actualment només queda al poble una plaça que porta el nom de Plaça del Castell. La història del castell va molt lligada amb la del poble veí de Mirambell, i ambdós, sovint amb un sol batlle, van ser una de les administracions de la casa de Cardona, que integraven la batllia de Torà.

El poble va néixer a redós del seu castell, que tenia una capella, ara desapareguda, dedicada a santa Maria. L'antiga parròquia era al peu del castell i encara tenia culte el 1685. Al principi del segle xvii es va construir l'església actual (en honor de sant Vicenç,[1] que és un edifici allargassat amb un campanaret de torre al seu final. Té una característica especial, l'altar s'ubica a l'esquerra de la porta i no davant per davant com és tradicional. El 1654 es va fer una esglesieta dedicada a la Mare de Déu del Roser (actualment rehabilitada) que encara es conserva, sense culte, al peu de la carretera. Conill pertanyia al domini dels Cardona, però la parròquia i tot el poble foren cedits pels Cardona a l'abat de la canònica de Sant Vicenç de Cardona que n'era el senyor directe amb dret de nomenar batlle i d'exercir la jurisdicció civil, no la criminal. Algun temps formà municipi amb Mirambell, Sant Passalaç i Aleny. A la sortida de Conill, al camí que va a Sant Martí de Sesgueioles, hi ha una creu de terme, en la que s'hi pot observar un escut heràldic amb un conill i unes tisores, que també es troba a la façana de l'església.

Actualment el poble forma part del municipi de Pujalt. Hi ha un berenador municipal, un restaurant, uns allotjaments rurals i una casa de turisme rural.

Llocs d'interès[modifica]

  • Església de Sant Vicenç.
  • Restes d'una església del segle xii.
  • Vista de cases construïdes amb pedra de la zona i escalonades.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conill
  1. «Pujalt, la ruta dels 5 pobles». anoiadiari.cat. [Consulta: 7 novembre 2011].