Corbella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Corbella (ferramenta)».

L'olivera Corbella és la varietat originària de la vall del Cardener, de Súria i els seus encontorns, s'acabà d'escampar a altres indrets de la comarca del Bages.[1]

Molt apreciada durant el modernisme fins a la dècada de 1920, el seu cultiu es va estendre, arribant a algunes zones de les províncies de Lleida i Tarragona. Se la coneix també com a Corbell, Curbiella a Lleida, Montserratina a Tortosa i llargueta al Pallars Jussà.

La industrialització tèxtil i la proximitat a les grans ciutats on hi havia millor manera de guanyar-se la vida, va emportar amb si un fort detriment del seu cultiu, i consolidar-se aleshores, la puixança de les comarques olivereres catalanes actualment conegudes. La mecanització del camp, i la reconversió al cereal, la política franquista d'intervenció del preu de l'oli, afegint a tot això la contundent glaçada del 1956 han reduït el seu conreu a mínims. Actualment només es conrea generalment en feixes petites no aptes per al cultiu del cereal i en caps de marge. Actualment el seu conreu, majoritàriament a la comarca del Bages, s'ha reduït a petites explotacions familiars que amb prou feines permeten l'autoconsum.

Característiques[modifica]

És una varietat molt productiva i regular, molt rústica i tolerant al fred, al climes secs i grans calors. Es reprodueix fàcilment per qualsevol dels mètodes utilitzats amb les altres tipus d'olivera, és força resistent a les plagues més comunes com la negrilla l'ulldegall ('repilo' en castellà).

La seva època de maduració és primerenca i uniforme, s'aplega al mes de novembre. El fruit es presenta raïmat, amb un peduncle llarg i la seva forma de retenció és força elevada i es destina a fer oli d'altíssima qualitat amb aroma i sabor molt particular i agradable.

Referències[modifica]

  1. «Oliveres del Cardener recupera la corbella, variedad originaria del Bages». InfoHoreca, 08-02-2018. [Consulta: 20 febrer 2019].

Bibliografia[modifica]

  • Variedades del Olivo. J Tous, A Romero Mundi Premsa
  • Vocabulari de l'Oli i de l Olivera
  • Els olis de Catalunya (Generalitat de Catalunya Edicions 62 S.A.)