Cura pal·liativa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les cures pal·liatives són les atencions, cures i tractaments mèdics i tractaments farmacològics que es donen als malalts en fase avançada i malaltia terminal amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida i aconseguir que el malalt estigui sense dolor.[1] Èticament, és com a ortotanàsia considerat com a una alternativa a l'eutanàsia.

Característiques i objectius dels programes[modifica | modifica el codi]

Alguns entenen les cures pal·liatives com una nova filosofia, una nova manera-de-fer en medicina. Realment, la novetat existeix només en un sentit relatiu. Molts professionals de la medicina sempre, també en els últims temps, han actuat d'acord amb aquest procedir. Les cures pal·liatives representen una novetat només a nivell institucional. És a dir, suposa novetat des del moment en què han sorgit i s'han desenvolupat iniciatives o polítiques sanitàries, programes específics, equips especialitzats, hospitals, unitats, etc.

Les característiques peculiars del sistema de cures pal·liatives, que el diferencien del sistema tradicional d'atenció al malalt en situació terminal, serien les següents:

  • En aquest tipus d'assistència la unitat de cura està constituïda pel pacient més la família. És essencial incloure a la família completa per aconseguir que l'atenció al pacient sigui la millor possible.
  • L'equip d'assistència és multidisciplinari: metges, infermeres, psicòlegs, treballadors socials, assistents pastorals i personal voluntari.
  • Per la situació terminal de malaltia en què es troben els pacients que reben cures pal·liatives, els tractaments emprats enfront del dolor i altres símptomes físics seran principalment d'intenció pal·liativa. A més, l'equip ha de proporcionar el suport necessari per vèncer l'estrès psicosocial i disminuir les preocupacions que afecten a la família ia la majoria dels pacients.
  • Gairebé per definició, pel seu caràcter interdisciplinari i per estar centrada en el pacient, la medicina pal·liativa és integradora i no suposa una exclusió d'altres especialistes ni de tractaments actius que tinguin la mateixa intenció pal·liativa i mirin primordialment pel benestar del pacient. Per subratllar la novetat o diferència de les cures pal·liatives en els començaments, aquesta característica integradora ha pogut no estar patent. Modernament, reflectint el major interès en les especialitats relacionades, especialment en geriatria i oncologia, la medicina pal·liativa s'ha inclòs en elles amb denominacions més àmplies com "cures al final de la vida" o "cures continuades en oncologia".
  • Les cures pal·liatives suposen on s'implanten un cert canvi estructural per proporcionar garanties d'assistència pal·liativa al malalt terminal en el moment i també en el lloc que es necessiti, i amb les característiques habituals en cures pal·liatives: atenció global per un equip interdisciplinari i que sempre inclogui a la família.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Cura pal·liativa». Terme de la setmana. TERMCAT. [Consulta: 23 novembre 2014].

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]