David vencedor de Goliat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaDavid vencedor de Goliat

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorCaravaggio Modifica el valor a Wikidata
Creacióc. 1600
Mètode de fabricacióclarobscur Modifica el valor a Wikidata
Gènereart sacre Modifica el valor a Wikidata
Movimentbarroc Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Basat enprimer llibre de Samuel Modifica el valor a Wikidata
Mida110,4 (alçària) × 91,3 (amplada) cm
Propietat deFerran VII d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu del Prado (Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariP000065 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

David vencedor de Goliat és un quadre de Caravaggio, realitzat a l'oli sobre llenç, amb unes dimensions de 110,4 cm d'alt i 91,3 cm d'ample. Està datada cap al 1600 i actualment es conserva en el Museu del Prado, on es troba des de la seva inauguració l'any 1819.

Es creu que el quadre va ser adquirit per un noble amb una relació propera a Caravaggio, cap al 1617, però no està documentat en les col·leccions reials espanyoles fins al 1781, en l'època de Carles III.

La pintura mostra un panorama fosc, i al jove David victoriós, que sosté el cap de Goliat. S'ha pensat que Caravaggio es va autorretratar en aquest quadre, en la figura de Goliat, ja que tenia la sensació que moriria d'aquesta forma.

L'autoria de l'obra va ser discutida dècades enrere, però actualment es considera autògrafa de Caravaggio amb tota seguretat. Una de les pistes que avalen l'autoria és que, vista amb rajos X, la pintura desvetlla un esbós molt diferent en el cap de Goliat.

Altres versions i còpies[modifica]

Caravaggio va tractar aquest mateix tema de diferents maneres a través de dos altres quadres: David amb el cap de Goliat conservat al Museu d'Història de l'Art de Viena i David amb el cap de Goliat (Caravaggio) que es troba a la Galeria Borghese de Roma.

Del quadre del Prado, diferents còpies es troben en col·leccions particulars, a Madrid especialment; una d'elles, que ara es troba a Nova York després d'haver passat per Cuba i El Salvador[1], hauria pogut ser realitzada amb la intervenció del mateix Caravaggio[2]. L'emmercat de l'escena és lleugerament més gran i mostra també a la part inferior del quadre, davant dels peus de David, alguns còdols pel seu cabestrell; segons l'historiador de l'art italià Maurizio Marini, això reflecteix l'estat complet de l'original abans que fos retallat com mostra la versió del Prado: el quadre hauria doncs pogut ser creat amb la participació del mestre en la hipòtesi d'un tipus de taller romà de Caravaggio[1].

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Scaletti, 2015b, p. 262.
  2. Scaletti, 2015a, p. 73.

Bibliografia[modifica]

  • CARRASAT, Patricia: Mestres de la pintura, Spes Editorial, S.L.2005. ISBN 84-8332-597-7
  • VALDOVINOS CRUZ, José Manuel, El Prat, col·leccions de pintura, Madrid, Lunwerg Editors, 200. ISBN 84-7782-694-3.
  • Fabio, Scaletti; Claudio Strinati (dir.). Catalogue des œuvres originales 978-2-8099-1314-9. Editions Place des Victoires, 2015. 
  • Fabio, Scaletti; Claudio Strinati (dir.). Le problème des attributions 243-291. Editions Place des Victoires, 2015. ISBN 978-2-8099-1314-9. 

Enllaços externs[modifica]