Dendrometria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Perfil d'un tronc: exemple de mesures dendromètriques realitzades per la tecnologia Field-Map

La dendrometria és la ciència que estudia la mesura de les dimensions dels arbres, la forma, l'estimació del volum i del creixement dels arbres i les masses forestals.[1] Denomina l'operació de mesurar el diàmetre dels arbres per part de l'ecòleg, el silvicultor o qui comercia amb fusta. Per extensió, amb aquest terme també es designa l'operació de mesurar, per diversos mitjans, certes característiques físiques quantificables dels arbres o de les masses forestals:

A continuació, es pot produir i valors mitjans, mínims i màxims per al diàmetre i la mida, densitat, factor d'esveltesa mitjana ... Aquests valors són d'interès econòmic, sinó que també pot ajudar a avaluar l'estat de conservació del medi ambient i millorar la planificació de la gestió forestal.

Aspectes econòmics[modifica]

La dendrometria té una oportunitat econòmica amb cubicació i d'interès forestal i ecològic per la gestió (avaluació de la dinàmica i augmenta la productivitat, la distància a indicadors de « bon estat ecologic », l'ecocertificació, l'avaluació d'absorció o embornals de carboni, etc.).

Eina per les mesures dendromètriques[modifica]

Diferents eines de càlcul o mesurament de l'alçada de[2] o gruix de[3] o cubicar[4] dels arbres.

També hi ha dispositius per a les mesures dendromètriques completes (alçada, projecció i perfil de copa, perfils tronc), per exemple, la tecnologia Field-Map (aquesta tecnologia també és adequada per a la creació de cubicació).[5]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Dendrometria». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Exemple de méthodes de calcul ou mesure de la hauteur des arbres
  3. Exemple de méthodes de calcul ou mesure de la hauteur des arbres
  4. Exemple de méthodes de calcul ou mesure du cubage d'arbres
  5. Field-Map, un outil de terrain pour estimer les peuplements forestier, Pecheur, A-L; Bartoli; M, Müller, P; La forêt privée, No 315 septembre - octobre 2010

Vegeu també[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dendrometria