Descàrrega (arxius)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Descarregar o baixar és l'acció informàtica per la qual un arxiu que no resideix a la màquina d'un usuari passa a estar-ho, mitjançant una transferència a través d'una xarxa des d'una altra computadora que sí que ho alberga; l'acció es denomina download en anglès.

La durada del procés variarà en funció de la mida del fitxer, de la velocitat d'enviament de la màquina que ho alberga i de la velocitat de descàrrega del que ho rep.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Generalment els arxius es descarreguen d'un servidor (o host) mitjançant descàrrega directa; on qui rep l'arxiu es coneix com a 'client'. El procés contrari (enviar un arxiu a altre ordinador) es coneix com pujar (upload en anglès).

Per efectuar la transferència existeixen múltiples maneres, segons el protocol que parlin les dues màquines implicades. la més comuna és per mitjà del protocol HTTP, utilitzat pels navegadors per a visualitzar les pàgines web, però també podem usar FTP si el que volem és buscar un arxiu concret dintre d'una carpeta remota, o protocols específics per a compartir arxius entre moltes persones (xarxes P2P); també es realitza mitjançant P2M.

De fet, quan un usuari visualitza una pàgina web ja està efectuant una descàrrega, només que el navegador realitza aquest procés de manera transparent per a l'usuari. Aquest navegador sol·licita tots els arxius que formen la pàgina web (codi, fotos, multimèdia...) i, conforme van arribant, va reconstruint la imatge de la pàgina web en la pantalla de client.

Les descàrregues s'acostumen a processar en dues fases, en la primera el client es posa en contacte amb el servidor i li indica quin arxiu requereix, en la segona si el servidor disposa de l'arxiu li comença a enviar l'arxiu en petits blocs (si pel contrari no el té li indica que no pot enviar-se).