Diàleg del Salvador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreDiàleg del Salvador

Modifica el valor a Wikidata
Tipustext Modifica el valor a Wikidata
Llenguacopte Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereevangeli Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Part deManuscrits de Nag Hammadi Modifica el valor a Wikidata

El Diàleg del Salvador és un dels Evangelis apòcrifs trobats entre els manuscrits de Nag Hammadi, amb textos predominantment gnòstics. Trobem el text a l'últim dels cinc tractats del Còdex III, escrit en copte, i està molt mutilat, per la qual cosa es fa difícil d'entendre. Les parts llegibles indiquen que el contingut general és un diàleg amb Jesús i un recull de dites, d'una manera semblant a l'Evangeli de Tomàs. Es creu que l'autor o autors s'haurien basat en aquest evangeli per a escriure el Diàleg.

Contingut[modifica]

No se sap amb exactitud si el títol és originari o és obra d'un recopilador o autor secundari. El text presenta salts i incoherències en la seva redacció, cosa que fa pensar que l'autor va barrejar diverses fonts anteriors. En conjunt, l'escrit pretén probablement explicar en una mena de catecisme doctrinal, encara que no té un discurs teològic elaborat, la interpretació gnòstica del baptisme i de la salvació, i explica l'escatologia en què han de creure els gnòstics. Instrueix també al lector en el què anomena "ordre de salvació" proposat pels gnòstics: buscar, trobar, meravellar-se en aquesta vida i a l'altra, governar i descansar en el repòs dels cels.

Aquest Diàleg conté diversos elements identificables: un mite sobre la creació basat en els capítols 1-2 del Gènesis. Una llista cosmològica tradicional i un fragment d'una visió apocalíptica. El redactor final ha introduït al document una exhortació, una oració, i la instrucció típicament gnòstica sobre el pas de l'ànima pel cel.

Cap part del contingut de l'escrit serveix per a indicar-nos de manera segura la seva data de composició, però es pensa que per la seva teologia i per les citacions que fa del Nou Testament, la seva redacció podria ser datada a la segona meitat del segle ii.[1]

Referències[modifica]

  1. Piñero, Antonio. Todos los Evangelios. Madrid: EDAF, 2009, p. 455-456. ISBN 9788441421665.