Dimecres de cendra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dimecres de cendra de Carl Spitzweg: el final del carnaval

El Dimecres de cendra (dies cinerum) és el primer dia de la Quaresma en el calendari catòlic, protestant i anglicà. Esdevé 46 dies abans de Pasqua, es considera que la Quaresma té 40 dies de durada, ja que no es compten els diumenges. Per tant, dura 7 setmanes.

Aquest dia pot variar anualment segons se celebri la Pasqua que ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Per tant, el Dimecres de Cendra pot variar entre el 4 de febrer i el 10 de març.

Origen[modifica | modifica el codi]

La denominació prové d'època tardana (s X), quan fou instituïda la cerimònia de la benedicció i imposició de la cendra (obtinguda per la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams de l'any anterior) com a signe penitencial.

Litúrgia del Dimecres de cendra[modifica | modifica el codi]

Creu de cendra sobre el cap d'un fidel.

Aquest dia, que pels catòlics és dia de dejuni i abstinència, igual que el Divendres Sant, es posa la cendra als fidels que van a Missa. Segons la tradició, la cendra s'ha d'obtenir a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams de l'any anterior i ha de ser imposada al cap dels fidels en forma de creu (modernament, en alguns llocs, a les mans per no embrutar-los).

La cendra és símbol de caducitat de la condició humana, signe penitencial (utilitzat des de l'Antic Testament) i de conversió, que ha de ser l'aspecte dominant durant tota la Quaresma. Durant la imposició de la cendra als cristians el sacerdot pronuncia les paraules: "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris", és a dir: "Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar".

Simbolitza un ritu oriental de dolor i penitència.

Antigament només s'imposava la cendra als pecadors públics que se sotmetien al ritu i eren trets del temple després de la imposició. La reconciliació es feia el matí del Dijous Sant. Amb el temps molts cristians s'uniren per humilitat als pecadors públics, i així aquest ritu va passar a tots els fidels.

També és conegut com a dia de la cendra o simplement com a avui és cendra.

Tradicions[modifica | modifica el codi]

Hi hagué el costum, molt estès a Catalunya i avui perdut quasi totalment, de sortir a la tarda a fer una berenada al camp, on es feia després l'enterrament de la sardina.

Dates del Dimecres de cendra del 2000 al 2020[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dimecres de cendra Modifica l'enllaç a Wikidata

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]