Discussió:Església Ortodoxa

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Hola, tinc un dubte i prefereixo exposar-lo aquí per a algú m'orienti. Penso que l'article Església Ortodoxa de l'Est hauria d'anomenar-se realment Església Ortodoxa, ja que el primer títol és un concepte traduït de l'anglès, i aquí ni les fonts bibliogràfiques ni l'ús comú han emprat mai el terme. No caldria, tanmateix, modificar l'article Cristianisme ortodox. Entenc que els articles de la wiki francesa i castella ho tenen millor resolt, i que a la catalana hauriem d'anar per aquí. Com cal procedir, per fer un canvi així: n'hi ha prou amb que l'article incorpori fonts que ho avalin? O cal fer alguna votació, o quelcom semblant? Disculpeu la meva ignorància i molt agraït per l'atenció. --1997 (discussió) 21:34, 13 feb 2009 (CET)[respon]

Si ha fonts que avalin l'ús d'un nom o d'un altre es poden presentar a la pàgina de discussió de l'article en qüestió. Si ningú no en diu res, o si ningú no s'hi oposa, podries reanomenar l'article tu mateix.
Tanmateix, al meu parer, si s'hagués de reanomenar, jo el reanomenaria com a Església Ortodoxa Grega (nom que sembla tenir tradició en català) ja que d'Esglésies Ortodoxes a seques n'hi ha moltes, segons els concilis i doctrines que accepten o no. Si causa confusió, suposo que cristianisme ortodox es podria reanomenar a Església Ortodoxa.
El format actual segueix la mateixa "nomenclatura" que el catolicisme. N'hi ha, d'Esglésies catòliques a seques, més d'una, però la més gran i la més coneguda és l'Església Catòlica Romana.
--the Dúnadan 17:33, 14 feb 2009 (CET)[respon]
De fet, la denominació que es dóna aquesta església ortodoxa a si mateixa és el d' Església Apostòlica Ortodoxa, però a l'igual que Església Ortodoxa de l'Est, o inclús Església Ortodoxa Grega, no crec que sigui la bona per la viquipèdia. El cert és que quan parlem d'Església Ortodoxa ho fem en la majoria dels casos per referir-nos al conjunt d'esglésies en comunió amb Constantinoble, i que en nombre estimat de creients seria la tercera branca del cristianisme a nivell mundial. Penso que l'entrada Església Ortodoxa hauria de referir-se a aquesta, com figura a l'Enciclopèdia Catalana. Pel que fa a la resta de donminacions ortodoxes, penso que l'entrada Església Ortodoxa pot dirigir al començament a una de desambigüació (per altres denominacions ortodoxes, veure cristianisme ortodox).--1997 (discussió) 08:19, 15 feb 2009 (CET)[respon]
"Santa Església Catòlica Apostòlica Ortodoxa", de fet. No entenc perquè "Església Ortodoxa grega" (o Grega, amb majúscules) no és "bona" per a la Viquipèdia (em remeto a VP:AP). Tot i així, la teva proposta, amb la pàgina de desmabiguació, podria funcionar si s'argumenta que "Església Ortodoxa" es refereix, en català, exclusivament a l'Església grega, però en conseqüència, Església Catòlica Romana hauria de reanomenar-se Església Catòlica (aquesta última ara mateix redirigeix cap a catolicisme). [Indirectament, ara que m'ho penso, Estats Units d'Amèrica també hauria de traslladar-se a Estats Units, a seques, en fer ús del mateix argument].--the Dúnadan 18:32, 15 feb 2009 (CET)[respon]
Jo crec que la denominació Església Ortodoxa grega, tot i que si que pot haver estat utilitzada més que de l'est, avui en dia es presta més a confusió; crec que quan s'utilitza es per referir-se a l'església del Patriarcat d'Atenes, i no a la resta de l'Església Ortodoxa. Potser el millor serà deixar-ho com està ara, em pensava que la meva proposta era més clarificador però veig que no. No se si es poden traslladar aquestes ratlles a la pàgina de discussió de l'article (és on haurien de ser-hi, suposo). Gràcies pels comentaris, Dúnadan.--1997 (discussió) 21:25, 15 feb 2009 (CET)[respon]
Ara entenc perquè dius que "grega" causaria confusió. De fet, 1997, no crec que l'estatus actual sigui més clarificador que la teva proposta. He estat investigant com és que les enciclopèdies electròniques han resolt el tema:
  • A Encarta en anglès i castellà sembla que "Orthodox Church" i "Iglesia Ortodoxa" fan referència a l'Església Apostòlica Ortodoxa.
  • A la Enciclopèdia Britannica hi ha un article sobre "Eastern Ortodoxy" i es refereix a l'Església Apostòlica Ortodoxa.
Cap d'aquestes enciclopèdies tenen un article sobre el "cristianisme ortodox" ampli com el nostre que inclogui altres esglésies.
De fonts catalans electròniques, només conec l'Enciclopèdia i com ho has dit "Església Ortodoxa" es refereix a l'Església Apostòlica Ortodoxa.
Suposo que la teva proposta té sentit, sobretot perquè "Església Ortodoxa de l'Est" no té tradició en català, i perquè "Església Ortodoxa grega" causaria confusió. Ara, cristianisme ortodox, possiblement també hauria de redirigir cap a Església Ortodoxa, ja que, les enciclopèdies electròniques sembla que no classifiquen les Esglésies copta i armenia com a part d'un "cristianisme ortodox" tot i que la paraula "ortodoxa" és part del seu nom (així com "catòlica" també és part del nom de l'Església Ortodoxa).
De les implicacions que el reanomenament pugui tenir en els articles del catolicisme, això ho discutirem en les respectives pàgines de discussió. Però després de la investigació i de considerar-lo més, estic d'acord amb tu.
--the Dúnadan 00:08, 18 feb 2009 (CET)[respon]
Així doncs, Església Ortodoxa de l'Est pot passar a Església Ortodoxa (tot i que caldrà millorar l'article), i la informació que hi ha a Cristianisme Ortodox utilitzar-la per a la desambiguació. Per a esglésies com la copta o l'armènia, penso que s'haurien d'anomenar i categoritzar com "Antigues Esglésies Orientals", però també cal que quedi clar en l'article o la desambiguació que hi ha tradició de denominar-les ortodoxes ("dels tres concilis", o "precalcedòniques",etc..). Jo categoritzaria "Antigues Esglésies Orientals" a "Corrents del Cristianisme" i a l'inici de l'article Església Ortodoxa inclouria un enllaç a desambiguació cap a "Denominacins ortodoxes". Déu n'hi do quin Cristo. --1997 (discussió) 11:05, 19 feb 2009 (CET)[respon]
Ja he reanomenat l'article d'Església Ortodoxa de l'Est cap a Església Ortodoxa. Suposo que també caldria reanomenar cristianisme ortodox cap a Església Ortodoxa. Què hi penses? Després es podria crear un article com ara Església Ortodoxa (desambiguació) amb una llista de totes les esglésies que es diuen a si mateixes "ortodoxes". --the Dúnadan 00:52, 21 feb 2009 (CET)[respon]