Duarte Fernandes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDuarte Fernandes
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Ambassador of the Kingdom of Portugal (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Nacionalitatportuguès
Es coneix perEstablir relacions comercials amb Siam
Activitat
Ocupacióexplorador, diplomàtic Modifica el valor a Wikidata

Duarte Fernandes (segle xvi) fou un diplomàtic portuguès i el primer europeu a establir relacions diplomàtiques amb Tailàndia, quan el 1511 fou enviat en missió diplomàtica al regne Siam després de la conquesta portuguesa de Malaca.

Biografia[modifica]

Duarte Fernandes era un sastre que anà a Malaca en la primera expedició de Diogo Lopes de Sequeira el setembre de 1509.[1][2] Després d'un complot fallit per destruir l'expedició va ser un dels dinou portuguesos que quedaren detinguts a Malaca, junt a Rui de Araújo, adquirint en aquell temps de captiveri importants coneixements sobre la cultura de la regió.

El 1511, poc després de la conquesta portuguesa de Malaca, i tenint coneixement de les ambicions siameses sobre Malàisia, Afonso de Albuquerque immediatament l'envià en una missió diplomàtica a la cort del rei de Siam Ramathibodi II, emprant un junc en le viatge de tornada. Fou el primer europeu a arribar-hi, establint relacions amistoses entre el regne de Portugal i el de Siam. Va tornar acompanyat per un enviat siamès amb regals i cartes per Albuquerque i el rei de Portugal.[3] Cinc anys després d'aquest primer contacte, Siam i Portugal firmaren un tractat que permetia el comerç portuguès al regne de Siam.

Referències[modifica]

  1. Manuel Teixeira, The Portuguese missions in Malacca and Singapore (1511-1958), Agência Geral do Ultramar, 1963 pp. 38, 54
  2. Asian review, Volum 13 per Čhulālongkō̜nmahāwitthayālai. Sathāban ʻĒchīasưksā, p.39
  3. Donald Frederick Lach, Edwin J. Van Kley, "Asia in the making of Europe", pp. 520-521, University of Chicago Press, 1994, ISBN 978-0-226-46731-3