El Arlequín: periódico serio-burlesco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Arlequín: periódico serio-burlesco
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorEduard Toda i Güell, Antoni Gaudí i Cornet i Josep Ribera i Sans Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici22 novembre 1867 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1868 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Arlequín: periódico serio-burlesco va ser una publicació periòdica manuscrita que va sortir a Reus els anys 1867-1868.

Història[modifica]

La revista va sortir de la mà de tres estudiants de les Escoles Pies de Reus, Antoni Gaudí, Eduard Toda i Josep Ribera. L'edició de revistes manuscrites era freqüent en aquell col·legi. Toda i Ribera elaboraven els textos, i Gaudí les il·lustracions. Són els primers dibuixos que es coneixen del que després seria famós arquitecte.[1]

Se'n van publicar dotze números i sembla que se n'elaboraven dotze exemplars de cadascun. Es posaven a la venda a un preu de dos quarts. La publicació va tenir dues èpoques. La primera des del 22 de novembre de 1867 fins al 31 de gener de 1868, i van sortir 9 números. Els articles eren de to cultural i festiu i incloïen poemes humorístics i romàntics. La segona època, ja sense la participació de Gaudí que havia marxat a Barcelona, va canviar radicalment de contingut. Va sortir iniciada la Revolució de Setembre amb un marcat to polític, anticlerical i antiborbònic. El subtítol dels tres números que van arribar a sortir d'aquesta segona època, era "periódico del matiz que le da la gana".[2]

La col·lecció completa de 12 números es pot consultar al Museu Comarcal Salvador Vilaseca de Reus.[3]

Referències[modifica]

  1. Masó Carballido, Jaume. «Antoni Gaudí, als 90 anys de la seva mort». Reus Digital, 10-VI-2016. [Consulta: 4-XII-2018].
  2. Tarragona, Josep Maria. «El Arlequín (1867-1868)». AntoniGaudi.org. Arxivat de l'original el 2011-09-03. [Consulta: 4-XII-2018].
  3. Massó Carballido, Jaume. «Gaudí i Reus: els orígens». Gaudí Centre.Reus. Arxivat de l'original el 2020-08-07. [Consulta: 4-XII-2018].