El Liberal de Reus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Liberal de Reus

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici2 maig 1897 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització30 abril 1899 Modifica el valor a Wikidata
FundadorPere Nolasc Gay i Sardà Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
IdeologiaPartit Liberal Fusionista Modifica el valor a Wikidata

El Liberal de Reus: diario político y literario y de avisos y notícias, va ser un periòdic reusenc de tendència liberal que sortí del 2 de maig de 1897 fins al 30 d'abril de 1899.

Història[modifica]

Fundat per Pere Nolasc Gay, que ja havia fundat i dirigit El Distrito, amb la finalitat de defensar els principis del Partit Liberal.

Reconeixien com a líder indiscutible del partit Práxedes Mateo Sagasta, i com a cap provincial al Marquès de Marianao. Desitgen contribuir al desenvolupament i progrés de la ciutat i defensen el foment de la indústria, del comerç i de l'agricultura[1]

Però la pèrdua de les Colònies el 1898 i el fracàs polític del Partit Liberal fan que el director del periòdic decideixi suspendre'n la publicació. El 30 d'abril de 1899 llegim: "El Partido Liberal hoy por hoy no necesita defensa porque está caído y la masa neutra no quiere oír. Temeridad sería continuar en la brecha y por tal motivo con el número de hoy cesa la publicación de El Liberal de Reus"[2]

Contingut[modifica]

Es publicà diàriament excepte els dilluns, en format gran foli, a quatre pàgines i quatre columnes. La impremta, de Celestí Ferrando, i la redacció eren a la plaça de la Constitució. Incloïa anuncis, notícies de caràcter polític, informació local i comercial, noticiari telegràfic i fulletons d'autors anònims, com "El collar de acero", "La Amiga", Un Misterio" "La Señora Ruina o un crimen".

A partir de finals de 1897 dedicà gairebé tota la primera pàgina a anuncis i al fulletó, arribant a incloure-hi només una notícia. Els articles eren en molts casos, copiats d'altres periòdics.

El periodista i historiador reusenc Francesc Gras i Elies diu: "Otra publicación debida a D. Pedro Nolasco Gay. Este periódico a más de político era literario y de avisos".[3]

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. 200 anys de premsa diària a Catalunya: 1792-1992. Barcelona: Arxiu Històric de la Ciutat, 1995, p. 272. 
  2. El Liberal de Reus, Año II, núm. 604, 30-IV-1899, pàg. 1.
  3. Gras i Elies, Francesc. El Periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 49. 
  4. «El Liberal de Reus». [Consulta: 13-I-2014].
  5. «El Liberal de Reus». [Consulta: 13-I-2014].

Vegeu també[modifica]