Nosaltres, ex-valencians

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreNosaltres, ex-valencians
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereassaig Modifica el valor a Wikidata

Nosaltres, exvalencians. Catalunya vista des de baix és un assaig col·lectiu realitzat per Toni Mollà, Joan Dolç, Emili Piera, Francesc Bayarri, Rafa Arnal i Manuel S. Jardí.[1] El llibre és un conjunt d'opuscles en el qual els autors ofereixen unes reflexions sobre la personalitat valenciana, i es va presentar com allunyat dels tòpics i versions oficials tant del País Valencià com de Catalunya.[2] Els seus autors van impulsar també un web, amb la intenció d'afavorir el debat sobre les idees versades al llibre.[1] Un dels objectius dels autors en escriure el llibre era el de fer una lectura crítica del fusteranisme, encara que els autors tenien a Joan Fuster i la seua obra com a referent.[3]

Tot i la seua intenció provocadora, l'impacte del llibre en el debat del nacionalisme valencià va ser limitat,[4] potser en comparació a les expectatives que els autors havien creat a les presentacions,[4] i al fet que als textos es tractaven temes que no eren centrals en el debat nacionalista.[4] Tanmateix, algunes de les crítiques versades al llibre, sobretot pel que fa al paper d'Eliseu Climent i Acció Cultural en el món valencianista o la necessitat d'entendre el fusteranisme com un legat ideològic ampli anaven consolidant-se a mitjans de la dècada dels 2000.[4] Una altra de les denúncies que els autors volien fer pública era l'oblit de la literatura valenciana dins del conjunt de la literatura en català.[4]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Els autors del llibre "Nosaltres, exvalencians" creen una web per a fomentar un "debat seriós" sobre llengua i política.». Vilaweb, 15-11-2005.
  2. Ramiro, Enric. «Nosaltres exvalencians». Recollit al web de Toni Mollà. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 20 setembre 2015].
  3. «Sobre l'entrevista a Vicent Sanchis». La Veu del País Valencià, 30-03-2015. Arxivat de l'original el 2015-05-12. [Consulta: 20 setembre 2015].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Català i Oltra, 2012, p. 599.