Joan Fuster i Ortells

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«Joan Fuster» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Joan Fuster (desambiguació)».
Joan Fuster i Ortells
Joanfuster.jpg
Retrat de Joan Fuster, per Manuel Boix (1984)
Naixement 23 de novembre de 1922
Sueca (Ribera Baixa)
Mort 21 de juny de 1992 (als 69 anys)
Sueca (Ribera Baixa)
Sepultura Cementiri de Sueca
Activitat Escriptor
País País Valencià
Període 1949-1991
Gèneres Assaig, poesia
Temes Història de la cultura, crítica i divulgació literària
Moviment Existencialisme, Humanisme clàssic d'arrel francesa
Obres principals Nosaltres, els valencians
Diccionari per a ociosos

Signatura

Joan Fuster i Ortells (Sueca, 23 de novembre de 1922 - Sueca, 21 de juny de 1992) fou un escriptor valencià en llengua catalana. Tot i que va ser més reconegut popularment per la seua obra principal, l'assaig històric Nosaltres, els valencians, el seu llibre més influent,[1][2] la seua tasca investigadora i editorial abraça diferents facetes i camps de coneixement, incloent-hi la lingüística, la història i la filosofia i el turisme. Està considerat l'assagista en català més important del segle XX.[3][4]

Fuster va ser l'assagista valencià més important de les generacions d'intel·lectuals sorgides després de la Guerra Civil, amb una força que depassà l'àmbit literari i es projectà sobre la vida cultural i cívica dels territoris catalanoparlants. A partir de la dècada dels seixanta va esdevenir un referent cívic al País Valencià en el moviment de represa i normalització de la llengua valenciana-catalana, i una figura clau en el debat sobre la identitat valenciana en la segona meitat del segle XX.[5]

Biografia i obra[modifica | modifica el codi]

La seua família era de procedència agrícola. La primera excepció va ser el seu pare (dirigent local del Partit Carlista), que va aprendre l'ofici de tallista d'imatges i va exercir de professor de dibuix. Joan Fuster, doncs, no va ser un home de lletres per tradició familiar. Aquests paràmetres cronològics, geogràfics i familiars són rellevants a la llum de la seua obra posterior i el singularitzen en el panorama assagístic de les últimes èpoques.

Fuster, si bé a l'època en què va escriure el seu assaig Nosaltres, els valencians es declarava liberal,[6] en la seua joventut havia estat afiliat tant al Frente de Juventudes com, automàticament quan va assolir la majoria d'edat, a Falange.[7] Sobre aquesta època, el mateix escriptor es va ocupar d'afirmar que "Com qualsevol altra criatura provinciana de la postguerra, vaig créixer intel·lectualment en la ignorància total i en la intoxicació doctrinària de la Dictadura".[8]

El 1943 va començar els estudis de Dret a la Universitat de València i els va combinar amb una formació autodidacta que el portarà cap a l'ofici de crític i columnista. Un any més tard, va publicar a l'almanac de Las Provincias el seu primer article escrit en català: Vint-i-cinc anys de poesia valenciana.

Entre 1946 i 1956 va codirigir, juntament amb Josep Albi, la revista Verbo. Paral·lelament amb l'exercici de la seua feina d'advocat a la seua població natal inicià les seves col·laboracions amb la premsa, especialment al diari Levante-EMV de València, i posteriorment a la revista Destino i el diari barceloní de La Vanguardia. Entre 1961 i 1966 col·laborà amb El Correo Catalán. Formava part del grup de tertúlia dels dimarts de Xavier Casp i el grup de l'Editorial Torre, fins que hi va haver el trencament.

Retrat de Joan Fuster pel pintor Josep Pla-Narbona.

A partir del 1947 es llicencia en Dret i durant uns anys exerceix d'advocat a Sueca. Paral·lelament escrivia col·laboracions periòdiques a la premsa, una de les facetes més constants de la seua producció: Valencia, Levante, Jornada i també al setmanari barceloní Destino i en algunes revistes catalanes publicades a l'estranger. A Mèxic, precisament, va ser publicat un fascicle titulat La poesia catalana a la Renaixença (1954). Els seus primers llibres, tanmateix, van ser de poemes: Sobre Narcís (1949), Ales o mans (1949), Terra en la boca (1953) i Escrit per al silenci (1954). La poesia fusteriana, que va recollir després en el volum Set llibres de versos (1987), s'insereix en una línia existencialista i reflecteix les preocupacions del moment històric.

Durant els anys 50 Fuster es guanya el reconeixement dels intel·lectuals exiliats a Mèxic i de cercles reduïts d'intel·lectuals de Catalunya. El primer article que escriu per a La Nostra Revista, publicada a Mèxic, es titula "València en la integració de Catalunya" (1950) i crida l'atenció als catalans del Principat sobre el perill de construir una política isolada, allunyada de la concepció de Països Catalans. La primera visita de Fuster a Catalunya té lloc vers el 1950 i està a càrrec d'Oriol Folch i Camarasa. Hi estableix contacte amb Joan Triadú, Joaquim Molas, Albert Manent i Carles Riba. Del 1952 al 1956 publica a Pont Blau. El 1954, el filòleg i editor Francesc de Borja i Moll li editava a Mallorca l'assaig d'estètica El descrèdit de la realitat, amb el qual iniciava una brillant carrera d'assagista de vasta amplitud temàtica, servida per un estil incisiu, d'adjectivació hàbil i precisa. Un altre aspecte de la seua obra, iniciat també aleshores, va ser el de l'erudició, la història i la crítica literàries, que va alternar amb antologies de prosa. Fuster entrava així en un procés personal de professionalització al mateix temps que es produïa tot un procés de comprensió de la realitat valenciana.

Al llarg de la seua trajectòria intel·lectual va haver de vèncer diverses adversitats: censura, hostilitats oficials i oficioses, manca de mitjans o absència d'ambient cultural propici. En els anys seixanta del segle XX la seua obra va esdevenir més incisiva i polèmica i això el va portar a exercir d'intel·lectual d'incidència frondosa i eficaç. Col·labora en Correo Catalán (1961-66). Una part molt considerable de l'obra de Fuster tracta de temes relacionats amb el País Valencià i, més concretament, amb les seues peculiaritats socials, polítiques i culturals. És un conjunt d'escrits que neixen de la posició moral i política, compromesa, de l'escriptor amb la seua terra i amb el seu temps. El 1962 publica Nosaltres, els valencians (guardonat amb el Premi Lletra d'Or l'any 1963), llibre en el qual proposa la "reconstrucció nacional" del País Valencià dins el marc dels territoris de parla catalana, els Països Catalans, terme aquest que ell mateix va popularitzar. Jaume Pérez Montaner, estudiós de l'obra de Fuster, diu de Nosaltres, els valencians:

« La seua significació històrica ha estat tan remarcable que hom pot parlar des de la nostra perspectiva actual d'un abans i un després d'aquesta obra en qualsevol referència a la cultura i la consciència nacional del País Valencià. »

El mateix any apareixen les obres Qüestió de noms, un assaig sobre els noms de la nació catalana i la guia de viatges El País Valenciano, editada en castellà per l'editorial Destino. Aquesta última, per la seua visió desmitificadora del país, va ser la causa d'una forta reacció per part de sectors anticatalans que va constituir l'antecedent més immediat de la Batalla de València. El 1964 publica Raimon i el 1967 Combustible per a falles.

L'obra de Fuster, a més de ser diversa quant a temes, també ho és quant a tècniques i gèneres. Va fer servir, sobretot, la forma de l'assaig llarg, però també l'aforisme (Judicis finals) o el dietari íntim (Indagacions possibles; Causar-se d'esperar). Dins el camp de l'assaig va publicar Figures de temps, premi Yxart (1957), Diccionari per a ociosos (1964), Causar-se d'esperar (1965), L'home, mesura de totes les coses (1967), etc., sempre dins la tradició de l'humanisme clàssic i dels moralistes i reformadors francesos (de Michel de Montaigne als enciclopedistes), crític, escèptic i amb un humor corrosiu. Dels escrits d'història i crítica literària cal destacar-hi els estudis sobre Sant Vicent Ferrer, Isabel de Villena, Ausiàs March, Joan Roís de Corella, Joan Salvat-Papasseit, Josep Pla, Salvador Espriu, etc. Com a historiador de la llengua destaca la seua col·laboració en el segon volum de la Història de Catalunya. Dels milers de pàgines que Fuster va escriure, les seues Obres completes (Edicions 62), només recullen una part mitjanament significativa.

El 1975 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. El 1978 va patir un atemptat, i més tard, l'11 de setembre del 1981 (coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, en el seu domicili, amb la col·locació de dos artefactes explosius que no van ocasionar danys personals a l'escriptor, però sí al seu habitatge i a la seua biblioteca.[9] Els autors dels atemptats mai no van ser detinguts.

El 1983 es va incorporar com a professor contractat a la Universitat de València per impartir l'assignatura d'Història de la Llengua. El mateix any va ser distingit amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya i un any més tard va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona i per la Universitat Autònoma de Barcelona.

El 1985 es va doctorar en filologia catalana a la Universitat de València, amb l'estudi i l'edició de "La Regla del Convent de Sant Josep de València" i el 1986 va obtenir la càtedra de literatura en la mateixa universitat.

Els últims anys de la seua vida va suspendre gairebé del tot l'activitat pública i es va dedicar a la investigació i a la càtedra universitària. Fruit d'aquest treball són els estudis reunits en Llibres i problemes del Renaixement (1989).

Va ser membre agregat de l'Institut d'Estudis Catalans, i de la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació. Va formar part del Consell Valencià de Cultura, de l'Institut Valencià de Filologia i del consell assessor de la Biblioteca Valenciana, promotor i primer president d'Acció Cultural del País Valencià (1978) i president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1987-1991).

Va morir a Sueca el 21 de juny del 1992. A títols pòstum, la Generalitat Valenciana li va concedir l'Alta Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana i la Universitat Jaume I de Castelló va organitzar actes en homenatge seu. Les lletres catalanes el recorden amb la convocatòria d'un premi d'assaig que porta el seu nom.

Josep Pla va dir de Fuster: "Representa una nova mentalitat. No és un valencià estricte, ni un català de València, ni un valencià catalanitzat. Fuster és un element normal de la totalitat de la nostra àrea lingüística".[10]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Assaig[modifica | modifica el codi]

 • Antología del surrealismo español. Alacant, Verbo, 1952
 • La poesia catalana fins a la Renaixença. Mèxic, Edicions Catalanes de Mèxic, 1954
 • Pàgines escollides de sant Vicent Ferrer. Barcelona, Barcino, 1955
 • El descrèdit de la realitat. Ciutat de Mallorca, Moll, 1955
 • Antologia de la poesia valenciana. Barcelona, Selecta, 1956
 • La poesia catalana. Ciutat de Mallorca, Moll, 1956. 2 vol
 • Les originalitats. Barcelona, Barcino, 1956
 • El món literari de sor Isabel de Villena. València, Lo Rat Penat, 1957
 • Figures de temps. Barcelona, Selecta, 1957
 • Indagacions possibles. Palma de Mallorca, Moll, 1958
 • Recull de contes valencians. Barcelona, Albertí, 1958
 • Ausiàs March. Antologia poètica. Barcelona, Selecta, 1959
 • Un món per a infants. València, 1959
 • Judicis finals. Ciutat de Mallorca, Moll, 1960
 • Joan Serrallonga. Vida i mite del famós bandoler. Barcelona, Aedos, 1961
 • Valencia. Madrid, Dirección General de Turismo, 1961
 • Nosaltres, els valencians. Barcelona, Edicions 62, 1962
 • El País Valenciano. Barcelona, Destino, 1962
 • Poetes, moriscos i capellans. València, L'Estel, 1962
 • Qüestió de noms. Barcelona, Aportació Catalana, 1962
 • El bandolerisme català II. La llegenda. Barcelona, Aymà, 1963
 • Raimon. Barcelona, Alcides, 1964
 • Diccionari per a ociosos. Barcelona, A. C., 1964
 • Alicante y la Costa Blanca. Barcelona, Planeta, 1965
 • Causar-se d'esperar. Barcelona, A. C., 1965
 • Combustible per a falles. València, Garbí, 1967
 • L'home, mesura de totes les coses. Barcelona, Edicions 62, 1967
 • Consells, proverbis i insolències. Barcelona, A. C., 1968
 • Examen de consciència. Barcelona, Edicions 62, 1968
 • Heretgies, revoltes i sermons. Barcelona, Selecta, 1968 (Premi Crítica Serra d'Or d'assaig, 1969)
 • Obres completes I. Llengua, literatura, història. Barcelona, Edicions 62, 1968
 • Abans que el sol no creme. Barcelona, La Galera, 1969
 • Obres completes II. Diari 1952-1960. Barcelona, Edicions 62, 1969
 • "Hi ha més catalans encara", fascicle de Dolça Catalunya. Barcelona, Mateu, 1969
 • L'Albufera de València. Barcelona, Les Edicions de la Rosa Vera, 1970
 • Obres completes III. Viatge pel País Valencià. Barcelona, Edicions 62, 1971
 • Babels i babilònies. Ciutat de Mallorca, Moll, 1972
 • Literatura catalana contemporània. Barcelona, Curial, 1972 (Premi Crítica Serra d'Or d'assaig, 1973)
 • Rebeldes y heterodoxos. Esplugues de Llobregat, Ariel, 1972 [trad. de Josep Palacios]
 • Contra Unamuno y los demás. Barcelona, Península, 1975
 • Obres completes IV. Assaigs. Barcelona, Edicions 62, 1975
 • La Decadència al País Valencià. Barcelona, Curial, 1976
 • Un país sense política. Barcelona, La Magrana, 1976
 • El blau en la senyera. València, Tres i Quatre, 1977
 • Contra el noucentisme. Barcelona, Crítica, 1977
 • Obres completes V. Literatura i llegenda. Barcelona, Edicions 62
 • Destinat (sobretot) a valencians. València, Tres i Quatre, 1979
 • Notes d'un desficiós. València, Almudín, 1980 [pròleg de Vicent Ventura]
 • Ara o mai. València, Tres i Quatre, 1981
 • Indagacions i propostes. Barcelona, Edicions 62 i la Caixa, 1981 [pròleg de Carme Arnau]
 • País Valencià, per què?. València, Tres i Quatre, 1982
 • Veure el País Valencià. Barcelona, Destino, 1983
 • Cultura nacional i cultures regionals dins els Països Catalans. Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1983
 • Sagitari. València, Diputació de València, 1984
 • Pamflets polítics. Barcelona, Empúries, 1985
 • Punts de meditació (Dubtes de la "Transición"). València, Tres i Quatre, 1985
 • Llibres i problemes del Renaixement. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1989
 • Textos d'exili. València, Generalitat Valenciana, 1991 [pròlegs d'Alfons Cucó i Santiago Cortès]
 • Obres completes VI. Assaigs 2. Barcelona, Edicions 62, 1991

Poesia[modifica | modifica el codi]

 • Sobre Narcís. València, Torre, 1948
 • 3 poemes. Alacant, Verbo, 1949
 • Ales o mans. València, Editorial Torre, 1949
 • Va morir tan bella. València, 1951
 • Terra en la boca. Barcelona, Barcino, 1953
 • Escrit per al silenci. València, Institució Alfons el Magnànim, 1954
 • Set llibres de versos. València, Tres i Quatre, 1987.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Àngel Sant Martín, Fi de segle: incerteses davant un nou mil·lenni, Ajuntament de Gandia, Universitat de València, 1994, pàg. 155, ISBN 9788437016047
 2. Paul Preston (red.) i Ismael Saz Campos (red.), De la revolución liberal a la democracia parlamentaria: Valencia (1808-1975) (castellà), Biblioteca Nueva, 2001, pàg. 36, ISBN 84-7030-855-6
 3. Josep Iborra, Confluències. Una mirada sobre la literatura valenciana actual, València, Edicions Alfons el Magnànim, 1995, página 163, ISBN 9788478221622
 4. «Joan Fuster». LletrA - Literatura catalana a internet. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya. [Consulta: 5 d'abril de 2009]. «Joan Fuster (Sueca 1922-1992) és, com a assagista, una figura cimera en la literatura catalana de l'època, a part de la seva extensa activitat com a historiador de la literatura, crític literari o historiador social de la llengua.»
 5. Ferrandis i Ibáñez, Francesc. La València Virtual - propostes per a la renovació valencianista. L'Eixam, 1998, p. 192. ISBN 84-87946-47-X.  pg.18
 6. Nosaltres, els valencians. Pròleg a la segona edició.
 7. Francesc Perez i Moragón, «Fuster, un esquema biogràfic», Activitats de la càtedra Joan Fuster, Universitat de València
 8. Fuster, Joan, Destinat (sobretot) a valencians (València, 1979, pàg. 119). Citat a Iborra, Josep, Confluències. Una mirada sobre la literatura valenciana actual, pàg. 163.
 9. Atentado contra el domicilio del escritor Joan Fuster, article en el diari El País del 12/09/1981.
 10. Pla, Josep. Citat a Confluències. Una mirada sobre la literatura valenciana actual, pàg. 185.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Alberola, Miquel; Martí, Vicent. Fuster sabàtic. Altea: Aigua de Mar, 1994. ISBN 8488918011. 
 • Ballester, Josep. Joan Fuster: una aventura lírica. València: Eliseu Climent, 1990 (Quaderns 3i4; 37). ISBN 8475022723. 
 • Ballester, Josep; Furió, Antoni. Joan Fuster 1922-1992 : 10 anys després. Barcelona: Institució de les Lletres Catalanes, 2002. ISBN 8439358423. 
 • Blasco Estellés, Júlia: Converses filosòfiques. València: Tres i Quatre, 2002
 • Crespo, Isidre: Raons i paraules. Joan Fuster. Barcelona: Hermes, 1999
 • Crespo, Isidre: De viva veu. València: Afers, 2003
 • Furió, Antoni: Àlbum Fuster. València: IVEI, 1994
 • Iborra, Josep: Fuster portàtil. València: Tres i Quatre, 1982
 • Llorís, Manuel: Aproximación a Joan Fuster: Almudín, 1979.
 • Mollà, Toni: Joan Fuster. Converses inacabades. València: Tàndem, 1992
 • Muñoz PUJOL, Josep M.: El falcó de Sueca [biografia]. Barcelona: Proa, 2002
 • Pérez Moragón, F.: Joan Fuster: notes per a una semblança. València: Universitat de València, 1992
 • Riera, Antoni: Rellegir Fuster. Textures filosòfiques de l'assaig fusterià. Alzira: Bromera, 1995
 • Salvador, Vicent: Fuster o l'estratègia del centaure. Picanya: Edicions del Bullent, 1994.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]