Generalitat Valenciana

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Generalitat
Estendard Generalitat Valenciana.svg
Estendard de la Generalitat Valenciana
Escudo de la Generalitat Valenciana vectorial.svg
Logotip de la Generalitat
Resum del Govern
Format 1238 (1238)

Reinstauració: 1982 (1982)

Seu Palau de la Generalitat, València
President Alberto Fabra i Part
Pàgina web
www.gva.es
Palau de la Generalitat, seu de la institució.

La Generalitat és el conjunt d'institucions d'autogovern del País Valencià,[1] que fins a la reforma de l'Estatut del 2006 s'anomenava Generalitat Valenciana, tal com es coneix tradicionalment en l'actualitat. En formen part les Corts Valencianes, el President i el Consell.

Ubicació[modifica | modifica el codi]

Té la seu oficial al Palau de la Generalitat de la ciutat de València, on està la presidència, però les seues institucions es poden reunir a qualsevol lloc del territori valencià.

Les Corts Valencianes tenen la seu al Palau de Benicarló o dels Borja, també en la ciutat de València.

Història[modifica | modifica el codi]

Les Corts de València de l'any 1418 crearen la Diputació del General o Generalitat, amb una duració dels càrrecs per tres anys, tenint una funció purament de recaptació fiscal dels subsidis aprovats per les Corts a la monarquia.

Les corts de 1510 reorganitzaren la designació dels càrrecs de la Generalitat, en un sentit més automàtic i menys electiu. Esta reorganització suposà l'afebliment de la institució a causa del contrapoder que formaven els diferents estaments: noblesa; les classes urbanes que governaven les ciutats; i el clergat. Esta divisió de la representativitat del Regne de València, al contrari del que ocorria en el Regne d'Aragó o al Principat de Catalunya va propiciar el declivi del regne doncs no comptava amb una veu unitària front a la Corona. En no comptar amb una veu forta, cada demanda econòmica era atesa pel regne, al contrari del que ocorria als altres territoris on no eren estranys els alçaments en armes contra els reis. A més a més, la pròpia divisió del poder entre Generalitat, noblesa, patriciat urbà i església propicià que les tres darreres s'institucionalitzaren aïlladament per poder prestar servicis, construir infraestructures defensives, etc. consolidant-se als seus respectius territoris dins del Regne de València i competint per tant amb la Generalitat.

Arribats a esta situació, la Diputació del General, ja només recaptava imposts que cedia a estes institucions nascudes dels estaments; per tant no podia representar al Regne de València que quedava escapçat i poc s'hi lamentà la seua extinció total l'any 1709, com a conseqüència de la guerra de successió i consegüent derogació dels Furs mitjançant els Decrets de Nova Planta.[2]

La Generalitat actual es va instaurar el 1982, després d'aprovar-se el corresponent Estatut d'Autonomia,[3] prenent el nom de l'antiga institució foral però de creació totalment moderna i diferent de l'homònim medieval, anàloga a la creació d'altres governs autonòmiques i hereva del Consell Preautonòmic del País Valencià.

El 2006, amb la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana s'elimina el gentilici del nom oficial de la institució conforme a la utilització popular dins del territori valencià d'esta com a Generalitat. No obstant això, tant el logotip oficial com les mencions externes als mitjans de comunicació se la seguix coneixent com a Generalitat Valenciana per a poder distingir-la de la Generalitat de Catalunya.

Institucions de la Generalitat[modifica | modifica el codi]

Segons s'establix l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, formen part de la Generalitat les següents institucions:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Article 20 de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià
  2. Levante-EMV, 21 de noviembre de 2012 Article sobre investigació de José María Castillo del Carpio, de la Càtedra de Dret Foral de la Universitat de València - Estudi General
  3. Bodoque Arribas, Anselm. La política lingüística dels governs valencians (1983-2008). Universitat de València, 2011, p. 33. ISBN 8437083699. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Generalitat Valenciana Modifica l'enllaç a Wikidata
Portal

Portal: País Valencià