Ceix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCeix
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAlcíone Modifica el valor a Wikidata
PareFòsfor Modifica el valor a Wikidata
FillsHipas Modifica el valor a Wikidata
GermansDedalió Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deCeyx and Alcyone (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gravat que representa la mort de Ceix.

Segons la mitologia grega, Ceix (o Cèïx)[1] (en grec antic Κήυξ), va ser un heroi, fill de Fòsfor. Es casà amb Alcíone i esdevingué rei de Traquis. Va tindre un fill anomenat Hipas. De vegades se'l fa també pare d'Hilas, company d'Hèracles i dels argonautes.

Malgrat l'oposició de la seua muller, que temia per ell, s'embarcà cap a Claros per consultar l'oracle d'Apol·lo. Però els presagis d'Alcíone resultaren certs: durant el viatge, esclatà una tempesta i la seua nau s'enfonsà. El cos de Ceix fou arrossegat pel mar fins a la platja del seu regne, on Alcíone el va trobar. Els déus els transformaren en alcions.

Un altre Ceix o potser el mateix, era amic d'Hèracles i nebot d'Amfitrió. Hèracles trobà asil a casa seva després d'haver mort per accident el jove Eunom a la cort del rei Eneu. Després de la mort d'Hèracles, els seus fills, perseguits per Euristeu, es van refugiar a Traquis, al costat de Ceix. Euristeu va obligar Ceix a expulsar-los.

La filla de Ceix, Temistònoe era esposa de Cicne, mort per Hèracles. Ceix va organitzar els honors fúnebres per Cicne.[2]

Referències[modifica]

  1. p. 11 Ovidi Nasó, P.; Revisat i traduït per Adela M.ª Trepat i Anna M.ª de Saavedra. Les Metamorfosis, L. III. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1932. 
  2. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 95. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 46-47. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ceix