Mas de Serra (Vilallonga del Camp)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de Serra
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilallonga del Camp (Tarragonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. de la Selva. Vilallonga del Camp (Tarragonès)
Map
 41° 13′ N, 1° 11′ E / 41.22°N,1.18°E / 41.22; 1.18
IPA
IdentificadorIPAC: 12627

Mas de Serra és un mas situat a la carretera entre Vilallonga del Camp i la Selva del Camp. Consta de planta baixa, pis i golfes. La planta baixa té porta d'arc de mig punt adovellat i finestres allindanades als costats. El primer pis només té finestres i les golfes una galeria correguda amb arc central i dos petits als costats de construcció (o potser reconstrucció) molt recent.

Es coneix de l'existència d'edificació des del segle xii, i es fa evident en les seves parets la construcció fraccionada al llarg dels anys segons les necessitats dels masovers o propietaris. L'exemple més clar d'aquesta construcció "a parts" és la presència d'un edifici adossat al sector est, punt on s'hi ubicava un rellotge de sol artístic.[1] El més remarcable de la casa era la decoració d'esgrafiats que trobem a la façana. L'estil és neoclàssic i sobta molt l'aparició de la plomada i el martell, símbols de la francmaçoneria.[1]

El mas es trobava pràcticament en ruïna, fins que el 2006 va ser restaurat íntegrament per a albergar un allotjament rural.

Davant del mas hi ha l'era de batre i un camí que comunica el mas amb la carretera.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Mas de Serra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 febrer 2016].