Guillermo Zúñiga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGuillermo Zúñiga

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 abril 1909 Modifica el valor a Wikidata
Conca (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 setembre 2005 Modifica el valor a Wikidata (96 anys)
Montalbo (província de Conca) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófotògraf, cineasta Modifica el valor a Wikidata

Guillermo Fernández López Zúñiga, més conegut com a Guillermo Züñiga (Conca, 27 d'abril de 1909 - Montalbo, província de Conca, 10 de setembre de 2005) va ser un fotògraf i cineasta espanyol la important obra del qual documental de la Guerra Civil espanyola va ser descoberta l'any 2010, després de la donació de la seva família,[1] i el converteix en un dels grans reporters de guerra del seu temps. Un dels seus negatius en aquest fons correspon a una coneguda imatge de Gerda Taro poc abans de morir i l'autoria de la qual es desconeixia o fins i tot s'atribuïa a la seva parella (Robert Capa).[2]

Retallada d'una imatge, anteriorment considerada anònima, en la qual apareix la fotògrafa Gerda Taro. El seu negatiu ha estat trobat en l'obra de Guillermo Zúñiga apareguda l'any 2010.

Biografia[modifica]

Guillermo Zúñiga va estudiar el Batxillerat a l'Institut San Isidro de Madrid, entre 1919 i 1925. Posteriorment va fer Ciències Naturals en la Universitat Central, llicenciant-se en 1932. Quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola treballava com a professor en l'actual Institut Ramiro de Maeztu de la capital espanyola (llavors conegut com a Institut Escola), a més de dins del camp de la producció cinematogràfica. Simpatitzant comunista, es va involucrar en l'ajuda a la República amb els seus coneixements audiovisuals.

Després de la Guerra Civil Espanyola es va exiliar a França, on va estar reclòs amb la seva família en un dels camps de refugiats en els quals van aïllar als refugiats republicans espanyols.[3] Posteriorment, ja alliberats, va emigrar temporalment a l'Argentina, on es va exercir al cinema.

Finalment se li va oferir treball dins del món del cinema a l'Argentina, on va emigrar en la dècada de 1950.[4]

De tornada en Espanya, l'any 1966 va fundar l'Associació Espanyola per al Cinema i Imatge Científics i en la UNINCI va col·laborar amb Juan Antonio Bardem, de qui es va fer amic personal.

Llibres[modifica]

Fons en Col·leccions (selecció)[modifica]

Premis[modifica]

Medalles del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics[6]
Any Categoria Pel·lícules Resultat
1964 Millor curtmetratge Aventura de Api Guanyador

Referències[modifica]