Estació de Vicálvaro

Infotaula estacióVicálvaro
Informació general
MunicipiMadrid
ServeisAparcament
Propers trens70100 Modifica el valor a Wikidata
OperadorRenfe Operadora Modifica el valor a Wikidata
PropietariAdministrador de Infraestructuras Ferroviarias Modifica el valor a Wikidata
Nombre vies6 Modifica el valor a Wikidata
Data obertura1859 Modifica el valor a Wikidata
Línies i serveis
Servei ferroviariLínia 2 (Rodalies Madrid)Línia 7Línia 8 Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 24′ 04″ N, 3° 35′ 44″ O / 40.401089°N,3.595678°O / 40.401089; -3.595678
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata

Vicálvaro és una estació ferroviària espanyola situada en el districte de Vicálvaro a Madrid. Forma part de les línies C-2 i C-7 de Rodalies Madrid.

Ofereix una connexió amb l'estació de Puerta de Arganda de la Línia 9 del Metre de Madrid situada sota les vies de l'estació de tren formant un bescanviador de transport entre trens de rodalia i metro.

L'estació es troba en el punt quilomètric 011,162 de la línia fèrria d'ample convencional que uneix Madrid amb Barcelona a 653 metres d'altitud.[1]

Història[modifica]

El 1859, la companyia MZA va completar el tram Madrid-Guadalajara de la línia fèrria que uniria Madrid amb Saragossa que incloïa una estació en el que llavors era un municipi independent de Madrid, el poble de Vicálvaro.[2] En 1941, la nacionalització del ferrocarril a Espanya va suposar la integració de la companyia en la recentment creada RENFE.

Amb la reordenació de les unitats de negoci de RENFE i el naixement de Rodalies Renfe, Vicálvaro es va convertir en una estació del nucli de Rodalies Madrid que formava part inicialment de les línies C-1, C-2 i C-7, que recorrien el Corredor de l'Henares connectant el ja llavors districte de Madrid amb les localitats veïnes de Coslada, Sant Fernando d'Henares, Torrejón d'Ardoz o Alcalá d'Henares i també amb el districte veí de la Vila de Vallecas, Entrevías i l'estació d'Atocha.

Des del 31 de desembre de 2004 Renfe Operadora explota la línia mentre que Adif és la titular de les instal·lacions ferroviàries.

Serveis ferroviaris[modifica]

L'estació forma part de les línies C-2 i C-7 de la xarxa de Rodalies Madrid.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació de Vicálvaro
  1. Vicálvaro Euroferroviarios
  2. Madrid a Zaragoza[Enllaç no actiu] spanishrailway