Estel matutí alcista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'espelma japonesaEstel matutí alcista
L'estel matutí alcista el formen tres espelmes, un primera negra, una segona que pot ser blanca o negra amb un fort gap, i una darrera blanca que tanca en el cos de la primera negra.
TipusCanvi de tendència
RellevànciaAlcista
Tendència anteriorBaixista
Nombre d'espelmes3
FiabilitatAlta
ConfirmacióSuggerida

Estel matutí alcista (en anglès: Bullish Morning Star) és un patró d'espelmes japoneses format per tres espelmes que indica un possible canvi en la tendència baixista; rep aquesta denominació perquè la segona espelma representaria el planeta venus en fase decreixent i apareix al matí (l'estel matutí), abans de l'arribada de la claror. És un fort senyal de canvi en la tendència baixista que es forma al capdavall de la tendència.

Criteri de reconeixement[modifica]

  1. La tendència prèvia és baixista
  2. Es forma una primera espelma negra
  3. S'obre amb un fort gap a la baixa (per dessota de l'ombra inferior de l'espelma negra)
  4. Es forma una petita espelma (blanca o negra) que no omple el fort gap baixista
  5. Finalment es forma una gran espelma blanca que omple el gap i tanca enmig, o per sota, de l'espelma negra

Explicació[modifica]

En un context de tendència baixista l'obertura amb un fort gap sembla confirmar la força de la tendència però la petita espelma (blanca o negre) sembla indicar una pèrdua de força relativa dels bears, més encara si aquesta és blanca. La darrera espelma blanca és una evidència que els bears ja no controlen el mercat i els bulls tenen prou força com per omplir el gap i tancar per sobre.

Factors importants[modifica]

Aquest patró serà més significatiu si es forma en una zona de suport. A vegades la força dels bulls és prou com per obrir el tercer dia amb gap a l'alça. El color de la segona espelma no és important. A vegades pot haver-hi més d'una espelma. Tot i ser un fort senyal de canvi de tendència es recomana la confirmació l'endemà en forma d'un nou gap alcista, un trencament de tendència si no ho ha fet ja, o una nova espelma blanca amb tancament superior. Per contra, si la cotització ultrapassa els límits de la segona espelma, la significació de canvi de tendència queda invalidada.

Bibliografia[modifica]