Eudald Raguer i Batlle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEudald Raguer i Batlle
Biografia
Naixement21 juny 1809 Modifica el valor a Wikidata
Ripoll Modifica el valor a Wikidata
Mort13 juliol 1878 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Ripoll Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, erudit Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
FillsTomàs Raguer i Fossas Modifica el valor a Wikidata

Eudald Raguer i Batlle (Ripoll, Ripollès, 21 de juny de 1809 - Ripoll, Ripollès, 13 de juliol de 1878) va ser un metge i erudit català.[1][2]

Estudià a Barcelona, on es llicencià en Medicina i Cirurgia el 1829, i es va doctorar el 1830. El mateix any, Pròsper de Bofarull el nomenà delegat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Ripoll, per tal que recollís la documentació i els llibres que s'haguessin salvat de la crema del monestir de Ripoll. Va ser ajudant del Cos de Sanitat Militar. Emprengué les accions necessàries per a salvar el monestir de l'expropiació decretada pel govern i impedí que es produís la destrucció. Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, hi va presentar comunicacions que foren publicades.[1] Va col·laborar en les publicacions El Compilador Médico, El Eco del Ter i El Eco de la Montaña. Juntament amb els seus condeixebles Josep Oriol Navarra i Valentí i Ignasi Boet, durant el curs 1828-1829, va recollir unes Lecciones orales, producte de la càtedra Ramon Ferrer i Garcés. També va enviar a l'Acadèmia de Medicina uns apunts sobre la verola.[2]

Publicacions [2][modifica]

  • Apuntes sobre la episcotia (sic) ocurrida·en la alta montafia, durante los años 1840 y 1841
  • Disertatio pro premio habendo publice prolata (1830)
  • Anotaciones et diversis atque perillustribus auctoritatibus' tum veteribus tum neoreticis selectae
  • Apuntes acerca del cólera morbo asiático que ha reinado en la villa de Ripoll, en 1865, con varias referencias al azote de 1854 (1866)
  • Notas sobre la acción del fuego en el tratamiento de la hidrofobia, y de la influencia moral que ejercer puede una absoluta confianza en este método de combatirla (1866)
  • Cría de los gusanos de seda en Ripoll.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «.xml Eudald Raguer i Batlle». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 2,2 Calbet i Camarasa, Josep M.; Corbella i Corbella, Jacint. «Raguer i Batlle, Eduald». A: Diccionari Biogràfic de Metges Catalans. Tercer volum d'Història de la Medicina Catalana. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana. Seminari Pere Mata. Universitat de Barcelona, 1983, p. 17 [Consulta: 4 octubre 2018].