Fàbrica Marfà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fàbrica Marfà
Imatge
Dades
TipusFàbrica Modifica el valor a Wikidata
Úscentre cultural Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud73 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Eugènia de Ter (Gironès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBaix, 2 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 58′ 41″ N, 2° 48′ 24″ E / 41.97807°N,2.80661°E / 41.97807; 2.80661
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC21277 Modifica el valor a Wikidata

La Fàbrica Marfà és un edifici de Santa Eugènia de Ter (Girona) inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

La fàbrica està desenvolupada en forma de pisos, amb una gran coberta de dues vessants i un frontó amb un petit campanar d'espadanya. Les façanes presenten un únic tipus d'obertura, si bé a la planta inferior són més amples. L'únic element ornamental és una cornisa perimetral que recorre a la part superior de tot l'edifici. Les façanes són arrebossades, coberta amb encavallades.[1]

Història[modifica]

La filatura de Santa Eugènia de Ter fou la primera fàbrica tèxtil de Girona i rodalia, documentada a partir de l’any 1819 sota la raó social Mallol i Cia, tot i que el seu impulsor fou Joan Rull i Arnabach (vegeu fàbrica d'indianes de Joan Rull). La seva ubicació sobre la séquia Monar respon a la voluntat d’aprofitar l’aigua i la força motriu d’aquesta. Es construí a la mateixa séquia Monar per tal d’aprofitar-ne la força motriu, primer a través de rodes hidràuliques i, a partir de 1874-1875, de turbines fabricades per l’empresa gironina Planas, Junoy i Cía. En aquesta època, Jaume Ferrer i Cabanes va comprar la fàbrica, amplià els terrenys per l’est i urbanitzà el carrer de Baix. El 1898, l’empresa Hijos de Cayetano Marfà y Cía de Mataró (vegeu Fàbrica de Can Marfà), adquirí la fàbrica i en fou propietària fins al 1979, d’aquí el nom popular de la Marfà.

A principis de la dècada del 1980, el negoci passà a mans de Gerona Textil SA, i s’orientà cap a l’elaboració de fibres sintètiques. L’any 2000 la producció es traslladà a Salt i la fàbrica de Santa Eugènia de Ter es clausurà. Després de ser rehabilitada, l'any 2011 la nau principal de la fàbrica es convertí en un nou equipament municipal: l’Espai Marfà, un centre de creació musical que inclou, entre d’altres, la Biblioteca Salvador Allende i espais del Centre Cívic Santa Eugènia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fàbrica Marfà
  1. «Fàbrica Marfà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 setembre 2016].

Enllaços externs[modifica]