Fàbrica tèxtil Bandera Roja

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fàbrica tèxtil Bandera Roja
Imatge
Central elèctrica de la fàbrica, l'agost de 2008.
Dades
TipusFàbrica i complex d'edificis Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteErich Mendelsohn Modifica el valor a Wikidata
Construcció1855 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura expressionista
constructivist architecture (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Petersburg (Rússia) i districte de Petrograd (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 59° 57′ 37″ N, 30° 17′ 02″ E / 59.96027°N,30.28394°E / 59.96027; 30.28394
Format perKrasnoe Znamya factory - Power Plant building (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Objecte del patrimoni cultural de Rússia d'importància regional
Objecte del patrimoni cultural de Rússia d'importància regional
Krasnoe Znamya factory - Power Plant building

La fàbrica tèxtil Bandera Roja (en rus: Трикотажная фабрика «Красное Знамя»; trikotazhnaia fabrika "Krasnoye Znamya") situada a Leningrad (actualment Sant Petersburg), al carrer Pioners (Pionerskaya Ulitsa), 53, és una fàbrica que va ser dissenyada per Erich Mendelsohn i més tard en part redissenyada per SO Ovsyannikov, E.A. Tretyakov i Pretreaus Hyppolit (arquitecte en cap del projecte), i que fou construïda entre 1926 i 1937.

Mendelsohn va ser el primer arquitecte estranger que va ser cridat el 1925 per dissenyar a l'URSS, sobre la base de la seva dinàmica i futurística arquitectura expressionista. Mendelsohn va fer una maqueta per a una gran fàbrica, similar i encara més funcionalista en aparença que la seva "fàbrica de barret" de Luckenwalde, inspirant-se en l'arquitectura constructivista del país a partir del qual va escriure un treball titulat Rússia-Europa-Amèrica. Mendelsohn va fer diversos viatges a l'URSS durant la seva construcció. No obstant això, les tècniques de construcció primitiva de l'època eren insuficients per realitzar l'estructura en la seva totalitat, i l'obra no es va ajustar plenament al disseny de Mendelsohn.

Mendelsohn només va participar en la primera etapa del projecte entre 1925-1926. Va dibuixar un plànol inicial (modificat posteriorment) de la fàbrica i va dissenyar la central elèctrica de la fàbrica, reconeguda oficialment com a objecte del patrimoni històric i cultural de Rússia (construïda el 1926). Els altres edificis van ser acabats per S.O. Ovsyannikov, E.A. Tretiakov, i Hyppolit Pretreaus entre 1926 i 1928 i entre 1934 i 1937.

Actualment,[Quan?] tot el complex d'edificis d'aquesta fàbrica està inclòs en la llista d'objectes del patrimoni històric i cultural, emesa pel govern de Sant Petersburg el 2001 (amb addicions de 2006).

Mendelsohn va repudiar l'edifici després de la seva finalització el 1926, tot i que sovint va fer ús de la maqueta com a exemple del seu enfocament respecte de l'arquitectura industrial.

Actualment,[Quan?] la fàbrica està encara parcialment en ús com a espai d'emmagatzematge.

Bibliografia[modifica]

  • Kathleen James, Erich Mendelsohn and the Architecture of German Modernism (CUP, 1997, p70-7)
  • Erich Mendelsohn, Russland-Europa-Amerika (Mosse, 1928)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fàbrica tèxtil Bandera Roja