Fatu Hiva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaFatu Hiva
Imatge

Localització
Map
 10° 30′ S, 138° 36′ O / 10.5°S,138.6°O / -10.5; -138.6
Col·lectivitatPolinèsia Francesa
ComunaFatu-Hiva Modifica el valor a Wikidata
CapitalOmoa Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població636 Modifica el valor a Wikidata (7,57 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície84 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesura9 (amplada) × 16 (longitud) km
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Mapa de Fatu Hiva
Badia de les Verges

Fatu Hiva (en marquesà Fatuiva) és l'illa més meridional de les Marqueses. Està situada a 75 km al sud d'Hiva Oa. també és una comuna de la Polinèsia Francesa

Geografia[modifica]

L'illa està constituïda per dos antics volcans que formen una carena muntanyosa que culmina al mont Tauauoho amb 960 m d'altitud. A l'oest s'obren dues badies: Hanavave i Omoa. La badia d'Hanavave era coneguda pels navegants com badia de les Vergues, ja que s'hi troben unes formacions rocoses de forma fàl·lica. Els missioners catòlics, interpretant que es tracta dels vels de les verges, van canviar el nom a badia de les Verges, tot afegint una "i" en francès: V(i)erges. La costa est es caracteritza per estretes valls escarpades i inaccessibles. La superfície total és de 80 km².

Abunden els arbres fruiters: mangos, bananes, pomelos, llimones, taronges i papaies. Els mangos són a la llibre disposició de tots els habitants.

Població[modifica]

La població total era de 587 habitants al cens del 2007. Les viles principals són Omoa, la capital, i Hanavave, situades a les badies del mateix nom. La població viu principalment de l'agricultura, l'artesanat i el turisme. L'orografia de l'illa no permet la construcció d'una pista d'aterratge i només és accessible per vaixell.

Història[modifica]

Fatu Hiva va ser descoberta per Álvaro de Mendaña y Neira la vigília de santa Maria Magdalena del 1595, i l'anomenà Isla Magdalena. L'investigador noruec Thor Heyerdahl s'hi va instal·lar el 1936, i va començar a desenvolupar aquí les seves teories sobre les navegacions prehistòriques. Descriu la seva experiència en el llibre Fatu-Hiva: Back to Nature.

Administració[modifica]

Llista d'alcaldes
Període Identitat Partit
2008- Henri Tuieinui
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fatu Hiva