Fibromatosi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaFibromatosi
modifica
Tipustrastorn de teixits tous i fibrosarcoma Modifica el valor a Wikidata
Especialitatreumatologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10M72.9 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9728.7 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
UMLS CUIC0016048 Modifica el valor a Wikidata

El terme fibromatosi es refereix a un grup de tumors de teixits tous[1] que presenten algunes característiques comunes, incloent absència de característiques malignes i citològiques clíniques, una histologia consistent en la proliferació de fibroblasts ben diferenciats, un patró de creixement infiltrant i un comportament clínic agressiu amb freqüents recurrències locals.

Està classificat per l'Organització Mundial de la Salut com un tumor intermedi de teixit tou relacionat amb la família del sarcoma.

Terminologia[modifica]

Altres noms inclouen la «fibromatosi musculoaponeurítica», que fa referència a la tendència d'aquests tumors a afegir-se i infiltrar-se en el múscul esquelètic profund, i la «fibromatosi agressiva» o «tumor desmoide». S'ha de fer una clara diferència entre les localitzacions intraabdominal i extraabdominal.

La fibromatosi és una entitat diferent de la neurofibromatosi.

Diagnòstic[modifica]

La fibromatosi és una proliferació benigna del teixit connectiu que sovint creix agressivament i que s'infiltra en el múscul. La formació de tumors sol ser causada per fibroblasts. En general, les formes superficials sense encapsular amb fibromes de menys de 5 cm es poden subdividir en formes profundes al pit i a l'abdomen.[2] La metàstasi és extremadament rara.

Hi ha formes hereditàries, com la hialinosi histèmica infantil, la miofibromatosi infantil, i la síndrome de Zimmermann-Laband.

Subtipus[modifica]

Els subtipus de fibromatosi inclouen:

Tractament[modifica]

El tractament és principalment quirúrgic; la radioteràpia o la quimioteràpia solen ser una indicació de la recaiguda. La fibromatosi desmoide de cap i coll és una condició greu a causa de l'agressió local, els patrons anatòmics específics i l'elevada taxa de recaiguda. La cirurgia per als nens és particularment difícil, donat el potencial de trastorns del creixement.[3]

El tractament inclou una ràpida excisió radical amb un ampli marge i / o radiació. Malgrat el seu comportament infiltrant i agressiu local, la mortalitat és mínima i no existeix per als tumors perifèrics. En la fibromatosi intraabdominal associada amb la poliposi adenomatosa familiar (PAF), la cirurgia s'evita, si és possible, a causa de les altes taxes de recurrència dins de l'abdomen que porten una morbiditat i mortalitat significativa. A la inversa, per a la fibromatosis intraabdominal, sense evidència de la PAF, es requereix una cirurgia extensa per als símptomes locals, però el risc de recurrència és baix.[4]

Les anomenades «fibromatosi agressives» creixen infiltrant-se i són difícils de tractar. En el cas de l'extirpació quirúrgica, la resecció s'ha d'orientar molt lluny d'una manera sana (in sano), similar a una operació tumoral. S'ha d'assegurar l'èxit histopatològicament; si no s'aconsegueix, la radioteràpia addicional no ofereix cap avantatge. Amb els marges d'eliminació i incisió incomplets en el teixit malalt, la radioteràpia addicional sembla generar beneficis i retardar el temps de recaiguda. En general, però, les recurrències són molt freqüents i les complicacions associades a la cirurgia es registren en un terç de tots els casos. Per tant, la indicació s'ha de prendre de manera individual i equilibrada.[5][6]

Referències[modifica]

  1. "fibromatosis" en el Diccionari mèdic de Dorland
  2. Ursus-Nikolaus Riede, Hans-Eckart Schaefer: Allgemeine und spezielle Pathologie. 3. Auflage. Thieme-Verlag, Stuttgart 1993, ISBN 3-13-683303-1, S. 1156.
  3. Cecilia Petrovan, Diana Nekula «Submandibular juvenile desmoid fibromatosis: case report of a 2 years old child» (en romanès). Rev. chir. oro-maxilo-fac. implantol., 2, 3, Nov 2011, pàg. 15–19. ISSN: 2069-3850. 41 [Consulta: 6 juny 2012].[Enllaç no actiu](webpage has a translation button)
  4. «Surgical resection for non familial adenomatous polyposis related intra-abdominal fibromatosis». British Journal of Surgery. Semantic Scholar, 99, 5, 2012, pàg. 706–713. DOI: 10.1002/bjs.8703. PMID: 22359346.
  5. P Prodinger et al.: Surgical resection and radiation therapy of desmoid tumours of the extremities: results of a supra-regional tumour centre En: Int Orthop. 37 (2013), S. 1987–1993.
  6. SH Shin et al.: Surgical outcome of desmoid tumors: adjuvant radiotherapy delayed the recurrence, but did not affect long-term outcomes En: Journal of Surgical Oncology. 108 (2013), S. 28–33.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fibromatosi