Fimosi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaFimosi
modifica
Tipusmalaltia del penis i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitaturologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11GB05.2 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10N47
CIM-9605
CIAPY81 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0109045 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB10019
eMedicineemerg/423
MeSHD010688 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0031538 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:2712 Modifica el valor a Wikidata

La fimosi (del grec ἡ φίμωσις, -εως “tapament o tamponament d'orifici; fimosi’, derivat de ὁ φιμός ‘boç, morrió’) és una anomalia de la pell del penis que altera la mecànica d'aquest òrgan. És deguda a l'estenosi de l'orifici prepucial, que impedeix la retracció completa del prepuci per a deixar el gland al descobert. La fimosi pot dificultar l'erecció i impedir una bona higiene del penis. La solució consisteix a operar quirúrgicament realitzant l'anomenada fimosectomia o fimosiectomia,[1] que és com s'anomena aquest tipus de circumcisió o postectomia.[2]

Cas de parafimosi, visible per l'estretor de l'anell fimòtic.

Casassas/Alsina/Ramis/Llauradó/Francí 1990, pàg. 617, defineixen la fimosi de la següent manera:

«Estenosi congènita o accidental, més o menys pronunciada, de l'anell prepucial. Comporta la impossibilitat, total o parcial, de l'exteriorització del gland»
(Casassas/Alsina/Ramis/Llauradó/Francí Diccionari Enciclopèdic de Medicina, 1990, pàg. 617)

Segons l'origen, la fimosi pot ésser de dos tipus: congènita o adquirida.

  • Congènita, o fimosi fisiològica, és quan en el naixement i en els primers anys de vida es fa palès un restrenyiment prepucial. En aquest cas és aconsellable l'operació quirúrgica (circumcisió) només si la fimosi no és retràctil, si la fimosi és retràctil es pot resoldre el problema amb repetits exercicis per augmentar l'elasticitat de la pell de la zona.
Penis adult sense prepuci amb la circumcisió realitzada.
  • Adquirida, o fimosi secundària -també: fimosi patològica-, si es manifesta en edat adulta en un home a causa d'inflamacions fúngiques o bacterianes del gland o del prepuci, o bé a conseqüència d'un liquen esclerós i atròfic. En aquests casos sol ésser necessària l'operació quirúrgica.

La impossibilitat de retracció del prepuci també es pot deure a un fre o vincle del prepuci massa curt (“frenulum breve”). En tal cas es pot recórrer a una simple plàstia del fre del prepuci (“frenuloplàstia”, “frenoplàstia”), consistent en una incisió del frènulum.

Al costat de la fimosi existeix la parafimosi, que es produeix quan el prepuci es pot retirar, deixant lliure el gland, però no pot pas tornar enrere, és a dir, no pot pas tornar a la posició normal. Es forma un anell fimòtic estret que pot arribar a ocasionar la inflamació i edematització del gland.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fimosi
  • Casassas, Oriol; Josep Alsina i Bofill, Joaquim Ramis i Coris, Eduard Llauradó i Miret, Jaume Francí i Pallejà. Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears & Enciclopèdia Catalana. Diccionari Enciclopèdic de Medicina, 1990. ISBN 84-7739-093-2. 
  • Segen, Joseph C. McGraw-Hill. Concise Dictionary of Modern Medicine, 2006. ISBN 978-88-386-3917-3. 
  • Stone, Keith; Humphries L.Roger. McGraw-Hill. Guida pratica alla diagnosi e alla terapia in medicina d'urgenza 1ª edizione, 2005. ISBN 88-386-3908-6. 

Remarques[modifica]

  1. Casassas/Alsina/Ramis/Llauradó/Francí 1990, pàg. 617, només donen entrada a la forma fimosiectomia ‘Circumcisió en cas de fimosi’.
  2. Cf. Casassas/Alsina/Ramis/Llauradó/Francí 1990, pàg. 1226.