Formicaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFormicaïta
Fórmula químicaCa(HCOO)₂
Epònimcalci, Format i composició química Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit de bor de Solongo, altiplà de Vitim, Buriàtia, Zabaikàlie, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaminerals orgànics
Nickel-Strunz 10a ed.10.AA.05
Nickel-Strunz 9a ed.10.AA.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IX/A.02 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Colorblanc
Duresa1
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanc
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,553 nε = 1,573
Birefringènciaδ = 0,020
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1998-030
SímbolFmc Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La formicaïta és un mineral de la classe dels compostos orgànics. Rep el seu nom de la seva composició química: un format de calci.

Característiques[modifica]

La formicaïta és una substància orgànica de fórmula química Ca(HCOO)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1998. Cristal·litza en el sistema tetragonal. Es troba e forma de cristalls tabulars, de fins a 30μm, també en agregats col·loformes o compactes.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 1.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la formicaïta pertany a «10.AA - Sals d'àcids orgànics: formats, acetats, etc» juntament amb els següents minerals: dashkovaïta, acetamida, calclacita, paceïta i hoganita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de bor de Solongo, a l'altiplà de Vitim, Buriàtia (Rússia), on sol trobar-se associada a altres minerals com: calcita, lizardita, frolovita, pentahidroborita, hexahidroborita i vimsita.[2] També ha estat descrita al dipòsit de bor de Titovskoe, a Sakhà, i al dipòsit de coure i bor de Novofrolovskoye, a l'óblast de Sverdlovsk, tots dos indrets també a Rússia.

Referències[modifica]

  1. «Formicaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 octubre 2016].
  2. 2,0 2,1 «Formicaite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 4 de març 2016. [Consulta: 31 octubre 2016].