Foudre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaFoudre
Fitxa
DireccióCarmen Jaquier Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFlavia Zanon (en) Tradueix i Paul Jordan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióCarmen Jaquier Modifica el valor a Wikidata
MúsicaNicolas Rabaeus Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMarine Atlan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRadio télévision suisse Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorLa Vingt-cinquième heure (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenSuïssa Modifica el valor a Wikidata
Estrena10 setembre 2022 Modifica el valor a Wikidata
Durada92 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt12390508 Filmaffinity: 108328 Allocine: 294924 Letterboxd: thunder-2022 TMDB.org: 1000548 Modifica el valor a Wikidata

Foudre és una pel·lícula suïssa dirigida per Carmen Jaquier estrenada el 2023. Va ser seleccionada com la candidata suïssa a la millor pel·lícula internacional als Premis Oscar de 2023.[1]

Sinopsi[modifica]

Al cantó suís de Valais, cap a l'any 1900: Élisabeth viu en un convent des de fa diversos anys. Quan la seva germana gran mor, es veu obligada a tornar per ajudar la seva família durant l'estiu. Ràpidament entén que un misteri envolta la mort de la seva germana Innocente. El capellà del poble considera que era filla del diable i que la seva ànima està condemnada a vagar eternament sense trobar repòs.

Élisabeth troba un quadern escrit per Innocente, en el qual parla obertament del seu desig i de les seves experiències sexuals amb diversos homes del poble, que barreja amb discursos d'inspiració religiosa. Élisabeth està preocupada per aquest text, també està interessada en tres joves del poble. Una atracció mútua.

L'Elisabeth ensenya la llibreta d'Innocente a la seva mare, i el capellà i els seus pares l'obliguen a cremar-la. Les seves relacions amb els tres joves continuen, descobreix amb ells el desig i el plaer sexual. Els adults acabaran separant-los per la força, Elisabeth és segrestada i lligada a casa dels seus pares. El capellà vol enviar-la a un convent del nord d'Itàlia que creu que la tornarà al bon camí. Però les seves dues germanes menors l'alliberen i ella pot d'escapar.

Repartiment[modifica]

  • Lilith Grasmug : Élisabeth
  • Noah Watzlawick : Pierrot
  • Benjamin Python : Émile
  • Mermoz Melchior : Joseph
  • François Revaclier : el pare
  • Sabine Timoteo : la mare
  • Diana Gervalla : Adèle
  • Lou Iff : Paule
  • Léa Gigon : Innocente
  • Marco Calamandrei : el mossèn

Producció[modifica]

Idea[modifica]

Segons la directora, aquest projecte cinematogràfic va néixer a partir d'una notícia, el suïcidi de dos adolescents a Berlín, que la va portar a qüestionar l'adolescència, i també del descobriment de quaderns escrits per la seva besàvia de Valais que parlava de la vida de l'època i de les seves qüestions religioses.[2]

Rodatge[modifica]

La pel·lícula es va rodar en paratges naturals a l'agost i setembre de 2020 a la vall de Binn,[3] a l’Alt Valais.[4]

Estrena[modifica]

La pel·lícula es va estrenar en el programa Platform al Festival Internacional de Cinema de Toronto 2022,[5] i es va projectar en la secció de Nous Directors del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2022.[6]

Recepció crítica[modifica]

A Le Temps, Stéphane Gobbo considera que aquesta pel·lícula és "un primer llargmetratge de gran força que parteix del Valais de 1900 per tendir cap a una universalitat de propòsit".[2]

Distincions[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. «International Oscar Race Begins as Switzerland’s ‘Thunder’ Marks First 2024 Foreign Entry» (en anglès). [Consulta: 8 setembre 2023].
  2. 2,0 2,1 ««Foudre», quand la foi se heurte au désir». Le Temps, 29-03-2023. ISSN: 1423-3967.
  3. «Foudre de Carmen Jaquier en postproduction» (en francès). Cineuropa - le meilleur du cinéma européen. [Consulta: 30 març 2023].
  4. «Coups de «Foudre» dans le Binntal». Le Temps, 11-10-2020. ISSN: 1423-3967.
  5. «Frances O’Connor’s ‘Emily’ to open TIFF Platform alongside films from Maïmouna Doucouré, Rima Das» (en anglès). Screen Daily. [Consulta: 8 setembre 2023].
  6. «San Sebastian New Directors Section to Feature Carmen Jaquier, Laura Baumeister, Dinara Drukarova» (en anglès). Variety. [Consulta: 8 setembre 2023].
  7. «Prix du cinéma suisse: «Trois hivers» sacré, des réalisatrices et des actrices romandes à la fête». Le Temps, 24-03-2023. ISSN: 1423-3967.
  8. «Opera Prima» (en francès). 58es Journées de Soleure. [Consulta: 30 març 2023].
  9. «Palmarès» (en francès). Marrakech International Film Festival. [Consulta: 29 març 2023].

Enllaços externs[modifica]