Fractura de clavícula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaFractura de clavícula
Radiografia d'una fractura de la clavícula esquerra modifica
Tipusshoulder fracture (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatmedicina d'urgències Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11NC12.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10S42.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9810 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MedlinePlus001588 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine1260953 i 92429 Modifica el valor a Wikidata

La fractura de clavícula és una fractura òssia a la clavícula. Sovint és causada per una caiguda sobre una extremitat superior estesa, una caiguda sobre una espatlla, o un cop directe a la clavícula.

Les fractures de la clavícula impliquen aproximadament el 5% de totes les fractures vistes a les emergències dels hospitals.[1] En general, la fractura ocorre entre el segment 2/3 proximal (proper a la línia mitjana del cos) i el terç distal (allunyat de la línia mitjana del cos) de la longitud de la clavícula.

Els lactantsi nens són particularment propensos a aquest tipus de fractures. Les fractures de la clavícula pot presentar-se en el període neonatal, especialment després d'un part dificultós.[2]

Etiologia[modifica]

Situació de la clavícula.

La clavícula es fractura sovint, gairebé sempre per un cop indirecte a causa d'un impacte violent amb el braç estès durant una caiguda, o bé per caigudes directes sobre el propi espatlla. Les clavícules dels nens són les més propenses a fracturar per la seva relativa debilitat comparada amb les dels adults, sent la zona més feble de la clavícula és la seva unió entre els seus dos terços mitjà i lateral.

Una vegada produït la fractura, el múscul esternoclidomastoidal eleva el fragment medial de l'os. Com el múscul trapezi és incapaç de sostenir el fragment lateral elevat, l'espatlla cau a causa del pes del membre superior. Els músculs adductors del braç, com el pectoral major, poden tirar del fragment distal fent que els fragments ossis, d'haver-los, es desplacin sobre l'os. El lligament coracoclavicular sol impedir la luxació de l'articulació acromioclavicular.

Patogènia[modifica]

La clavícula forma l'única articulació que uneix la cintura escapular amb el tronc. La clavícula protegeix importants vasos sanguinis, el pulmó i del plexe braquial. Les fractures de la clavícula que acaben desplaçades de la seva posició anatòmica poden lesionar aquestes estructures per la seva proximitat i l'afilat que resulten les vores estellades. De perforar el pulmó, pot sobrevenir pneumotòrax i posteriorment la mort.

Aproximadament el 80% de les fractures de la clavícula es produeixen en el terç mitjà del recorregut de l'os, 15% amb associació de la part distal o el terç lateral, i un 5% d'associació del terç proximal o medial.[1]

Tractament[modifica]

Imatge de raigs X lateral d'una fractura de clavícula reparada, 6 mesos després d'un accident de moto.

El tractament de fractures sense desplaçament sol ser amb immobilització per fèrules. Els objectius són disminuir l'edema i el dolor, així com reduir les seqüeles.[3] Les lesions amb desplaçament poden requerir cirurgia ortopèdica per a la seva reducció. Les fractures neonatals solen curar de manera espontània en diverses setmanes sense tractament especial.

S'ha de consultar a un cirurgià traumatòleg immediatament quan el pacient té proves d'afectació multisistèmica com en el cas de fractures obertes i les fractures desplaçades. La resta de les fractures simples de la clavícula poden ser manejades per un metge general.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fractura de clavícula
  1. 1,0 1,1 1,2 Brilliant, Lawrence C. «-overview Fracture, Clavicle» (en anglès). Emergency Medicine: Trauma & Orthopedics, 2007. [Consulta: 20 abril 2009].
  2. [MedlinePlus]. «.gov/medlineplus/spanish/ency/article/001588.htm Fractura de clavícula en el nounat» (en espanyol). Enciclopèdia mèdica en espanyol, 2007. [Consulta: 20 abril 2009]. «Una fractura de l'os de l'espatlla (clavícula) en un nounat pot ocórrer durant un part vaginal difícil i, de fet, és bastant comú durant els naixements complicats.»
  3. Maria Rosa Serra Gabriel; Josefina Díaz Petit. Fisioteràpia en traumatologia, ortopèdia i reumatologia (en espanyol). 2a ed.. Espanya: Elsevier, p. 80. ISBN 844581205X [Consulta: 20 abril 2009].