Frederic Francesc IV de Mecklenburg-Schwerin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrederic Francesc IV de Mecklenburg-Schwerin

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Friedrich Franz IV von Mecklenburg-Schwerin Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 abril 1882 Modifica el valor a Wikidata
Palerm (Sicília) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 novembre 1945 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Flensburg Modifica el valor a Wikidata
Regent
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Bonn Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióregent Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Rang militargeneral de cavalleria Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuke of Mecklenburg-Schwerin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Mecklemburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAlexandra de Hannover (1904–) Modifica el valor a Wikidata
FillsFrédéric François V de Mecklembourg-Schwerin, Duchess Anastasia of Mecklenburg-Schwerin, Christian-Louis de Mecklembourg, Duchess Thyra of Mecklenburg-Schwerin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesFrederic Francesc III de Mecklenburg-Schwerin Modifica el valor a Wikidata  i Anastàsia de Rússia Modifica el valor a Wikidata
GermansCecília de Mecklenburg-Schwerin i Alexandrina de Mecklenburg-Schwerin Modifica el valor a Wikidata
ParentsJuliana I dels Països Baixos (cosina germana) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1678854 Find a Grave: 45647511 Modifica el valor a Wikidata

Frederic Francesc IV de Mecklenburg-Schwerin (Palerm, 9 d'abril de 1882 - Flensburg 1945) fou el darrer sobirà del Gran Ducat de Mecklenburg-Schwerin.

Família[modifica]

Nascut a Palerm el 1882 essent fill del gran duc Frederic Francesc III de Mecklenburg-Schwerin i de la gran duquessa Anastàsia de Rússia. Net per via paterna del gran duc Frederic Francesc II de Mecklenburg-Schwerin i de la princesa Augusta de Reuss ho era per via materna del gran duc Miquel de Rússia i de la princesa Cecília de Baden.

Alexandra de Hannover.


L'any 1904 contragué matrimoni amb la princesa Alexandra de Hannover, filla del príncep Ernest August de Hannover i de la princesa Thyra de Dinamarca, a la casa que els Hannover posseïen prop del llac austríac de Gmunden. La parella s'establí a Schwerin i tingueren cinc fills:

Ascens al poder[modifica]

L'any 1897, a Canes, moria de forma inesperada el gran duc Frederic Francesc III com a conseqüència d'un suïcidi. La por del gran duc al futur que li oferia una malaltia com l'asma provocaren que decidís llençar-se a sota d'un cotxe que circulava a tota velocitat per la carretera que vorejava la seva vil·la. En aquestes circumstàncies Frederic Francesc es convertí en Gran Duc de Mecklenburg-Schwerin.

Pèrdua del poder[modifica]

El gran duc Frederic Francesc fou derrocat el mes de novembre de 1918 després de la derrota militar de les tropes alemanyes a la Primera Guerra Mundial. Frederic Francesc havia governat durant 21 anys el Gran Ducat de Mecklenburg-Schwerin i s'havia convertit en l'últim sobirà d'una casa centenària de la reialesa europea.

Frederic Francesc havia dirigit un govern fortament conservador sobre les terres de Mecklenburg, un estat eminentment agrícola i ramader on encara la tranquil·litat no havia estat trencada per la ràpida industrialització de les altres terres alemanyes.

Malgrat l'abdicació, la família gran ducal pogué seguir residint a Schwerin i mantingué totes les seves possessions privades a més de rebre una important suma de diners com a compensació econòmica per l'abdicació. Tot plegat permeté la família gran ducal mantenir un elevat ritme de vida.

Amb l'avenç de les tropes alemanyes a la fi de la Segona Guerra Mundial, els grans ducs de Mecklenburg-Schwerin es veieren obligats a marxar de Mecklenburg i establir-se a la part occidental d'Alemanya, concretament a la ciutat de Flensburg, on el gran duc trobà la mort el mateix any 1945.