GNU General Public License

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llicència de programariGNU General Public License
AutorRichard Stallman
Versió3
EditorFree Software Foundation
Publicació29 de juny de 2007
Compatible amb DFSG[1]
Aprovada per l'FSF[2]
Aprovada per l'OSI[3]
Copyleft[2][4]
Enllaç des del codi amb una llicència diferentNo (excepte per enllaçar la GNU AGPLv3 amb la GNU GPLv3)
Lloc webgnu.org/licenses/gpl.html

La Llicència Pública General GNU (GNU GPL, de l'anglès GNU General Public License) és un tipus de llicència per a programari que permet la còpia, distribució (comercial o no) i modificació del codi, sempre que qualsevol modificació es continuï distribuint amb la mateixa llicència GPL. La llicència GPL no permet la distribució de programes executables sense el codi font corresponent o una oferta de com obtenir-lo gratuïtament. És la llicència lliure de programari més utilitzada.[5]

Aquesta llicència va ser dissenyada originalment per Richard Stallman i el grup GNU, principalment Eben Moglen, com a alternativa al model de programari propietari predominant. Actualment, Linux és el programa sota llicència GPL amb més difusió.

Controvèrsies legals[modifica]

Dins de diferents marcs reguladors i legislatius de països al voltant del món, la inserció i ús de la GPL pot trobar dificultats des del punt de vista de l'aplicació i validesa, a causa de la fermesa o intervencions de lleis i normes en defensa dels drets dels consumidors (ciutadans). Aquests casos generen propostes de canvis i modificacions d'aquests marcs legals que, en general, cauen en favor de la GPL, tot i això són processos de mitjana o llarga durada i moltes vegades el que s'hauria de tractar des d'un punt de vista tècnic es deriva en conflictes polític-empresarials i al revés.

Només amb efecte de mostrar els inconvenients, es pot anomenar el Punt 11 de la llicència, recollit en moltes altres llicències.

Punt 11. "No garanties"[modifica]

(Sense garanties) diu: "Com que el programa està lliure de càrrecs, no existeix cap garantia per a ell mateix (...), els propietaris dels drets d'autor proporcionen el programa "tal com és" sense cap garantia de cap tipus, ja sigui implícita o explícita, incloent, però no de manera limitada. Les garanties que implica la venda per a un propòsit particular.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Debian – License information». Software in the Public Interest, Inc.. [Consulta: 10 desembre 2009].
  2. 2,0 2,1 «Licenses – Free Software Foundation». Free Software Foundation. Arxivat de l'original el 22 de juliol 2005. [Consulta: 10 desembre 2009].
  3. «Licenses by Name». Open Source Initiative. [Consulta: 10 desembre 2009].
  4. «Copyleft: Pragmatic Idealism – Free Software Foundation». Free Software Foundation. [Consulta: 10 desembre 2009].
  5. «Open Source License Data». Blackducksoftware.com. Arxivat de l'original el 13 de gener 2013. [Consulta: 13 juliol 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: GNU General Public License