Free Software Foundation

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFree Software Foundation

LemaFree Software, Free Society
Dades
Nom curtFSF Modifica el valor a Wikidata
Tipus501(c)(3) Organització sense ànim de lucre
Camp de treballEducació
Forma jurídicaassociació 501(c)(3) Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació4 d'octubre de 1985 (1985-10-04)[1]
FundadorRichard Matthew Stallman Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixprogramari Modifica el valor a Wikidata
Membres5.000 (2019) Modifica el valor a Wikidata
MovimentMoviment del programari lliure Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
PresidènciaRichard Matthew Stallman (1985–2019)
Geoffrey Knauth (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Executiu en capZoë Kooyman (en) Tradueix (2022–cap valor) Modifica el valor a Wikidata
Consell d'administració12[2]
Propietari de
Indicador econòmic
Ingressos totals1.294.906 $ (2016) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+1-617-542-5942 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webfsf.org
Twitter (X): fsf Mastodon: fsf@hostux.social Modifica el valor a Wikidata

La Free Software Foundation (FSF) ("fundació pel programari lliure") és una iniciativa de Richard Stallman en defensa del programari lliure i en particular del Projecte GNU.

Des de la seva fundació fins a la meitat dels anys 90 els fons de la FSF es van fer servir majoritàriament en ocupar programadors per escriure programari lliure. Atès que a partir de mitjans dels anys 90 i fins a l'actualitat una multitud de companyies i individus s'han dedicat a escriure programari lliure, els empleats i voluntaris de la FSF treballen en els aspectes legals i estructurals de la comunitat pel programari lliure.

Feina actual de la fundació[modifica]

El projecte GNU[modifica]

El propòsit original de la FSF era promoure els ideals del programari lliure però l'organització també es va encarregar de desenvolupar el sistema operatiu GNU.

Fer complir la GPL[modifica]

La FSF té els recursos i la voluntat de fer complir la llicència GPL i altres llicències GNU, però només pel programari del qual en disposi dels drets d'autor; el programari GPL que pertany a altres ha de ser defensat pels seus propietaris, perquè la FSF no té legitimitat jurídica per fer complir la llicència GPL pels altres, segons la llei dels Estats Units. La FSF s'enfronta cada any a unes 50 violacions de la llicència GPL i sempre prova de fer complir la llicència a la part que la violi abans d'arribar als tribunals.

Llicències GNU[modifica]

La llicència GPL és la més utilitzada en projectes de programari lliure. La versió actual (versió 2) va ser publicada el 1991 però la FSF ja està treballant en la versió 3. Altres llicències creades per la FSF són la GNU Lesser General Public License (LGPL), la GNU Affero General Public License, (AGPL) i la GNU Free Documentation License (GFDL) en la que es basa la Viquipèdia.

Guardià de copyrights[modifica]

La FSF té la propietat dels copyrights de la majoria de programari GNU i d'alguns programes lliures no GNU. Requereixen aquesta assignació de copyrights de cada un dels contribuïdors al programari GNU per poder defensar el programari als jutjats si es produeix alguna disputa. També pel cas en què sigui necessari canviar la llicència d'aquest programari, per poder fer-ho sense haver de contactar totes les persones que hagin treballat en aquest programari.

Premsa GNU[modifica]

El departament de publicacions és el responsable de "publicar llibres assequibles sobre informàtica fent servir llicències lliurement distribuïbles"

Free Software Directory[modifica]

És un llistat de paquets de programari que han sigut verificats com a programari lliure. Cada paquet conté 47 peces d'informació com la pàgina web, els desenvolupadors, el llenguatge, etc. Els objectius són oferir un motor de cerca pel programari lliure i proveir una referència perquè els usuaris puguin comprovar si un paquet ha estat verificat com a programari lliure. La FSF ha rebut una petita aportació de fons de la UNESCO per aquest projecte. S'espera que el directori es pugui traduir a moltes llengües en el futur.

Mantenir la definició de programari lliure[modifica]

La FSF manté molts dels documents que defineixen el moviment pel programari lliure.

Educació legal[modifica]

La FSF celebra seminaris sobre els aspectes legals de fer servir la llicència GPL i ofereix un servei de consulta per a advocats.

Allotjament de projectes[modifica]

La FSF proveeix allotjament a projectes en el seu lloc web Savannah.

Membres[modifica]

El 25 de novembre de 2002 la FSF va llançar el programa FSF Associate Membership per a individus. En Març del 2005 tenien uns 3400 membres associats. El 5 de març del 2003 van llençar el programa Corporate Patron per a entitats comercials. En Abril del 2004 tenien 45 patrons corporatius.

Organitzacions germanes[modifica]

El 2001, la Free Software Foundation Europe va ser fundada a Alemanya per funcionar com a enllaç de les organitzacions de programari lliure a Europa. El 2003 la Free Software Foundation India va ser fundada a Kerala. El 2005 va ser anunciat que estaven en progrés d'iniciar la FSF per l'Amèrica Llatina.

Referències[modifica]

  1. «Corporations Division Entity Summary for ID Number: 042888848» (en anglès). Secretary of Commonwealth of Massachusetts. [Consulta: 5 desembre 2015].
  2. «Staff of the Free Software Foundation» (en anglès). FSF, 17-10-2012. [Consulta: 6 desembre 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]