Galeria d'Art de Leeds

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGaleria d'Art de Leeds
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art
museu de l'autoritat local Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1888
Governança corporativa
Seu
Part deLeeds Museums & Galleries (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmuseumsandgalleries.leeds.gov.uk… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Galeria d'Art de Leeds (Leeds Art Gallery) de Leeds, West Yorkshire, Anglaterra, és una galeria que forma part del grup de Leeds Museums & Galleries, i la seva col·lecció d’art britànic del segle XX va ser citada pel govern britànic el 1997 com a col·lecció "d'importància nacional".[1] La seva col·lecció també inclou obres d'art del segle xix i anteriors. És un edifici catalogat de propietat i administrat per l’Ajuntament de Leeds, enllaçat a l'oest amb la biblioteca central de Leeds i a l'est mitjançant un pont amb l’Institut Henry Moore amb el qual comparteix algunes escultures. Una escultura de Henry Moore , Reclining Woman: Elbow (1981), es troba davant de l'entrada.[2] El vestíbul conté l'escultura cívica més antiga de Leeds, una estàtua de marbre de la reina Anna de 1712.[2]

Enfront de la galeria es troba Victoria Square, en l'extrem oriental de la qual es troba el monument a la guerra de la ciutat. Aquesta plaça s'utilitza sovint per a mítings i manifestacions.

Història[modifica]

Inauguració de la Galeria d'Art de la Ciutat de Leeds el 1888 per la Illustrated London News

El concepte original d'aquesta galeria va ser iniciat per un comitè executiu format el 1876 amb aquest propòsit, per la Leeds Fine Art Society. El comitè original va incloure al seu president, el Marquès de Ripon, el secretari John Joseph Willson, el reverend John Gott (vicari de Leeds, fill de Benjamin Gott), John Atkinson Grimshaw, i arquitecte W.H. Thorp.[3] La galeria va ser construïda entre 1886 i 1888 per W. H. Thorp, com una extensió als edificis municipals a l'oest (construïda 1878–1884 per George Corson, que ara acull la Biblioteca Central de Leeds).[2] Es va inaugurar el 3 d'octubre de 1888 com la Leeds City Art Gallery i va ser pagat per subscripció pública, recollida en honor del Jubileu d'Or de la Reina Victòria el 1887. Va ser inaugurat per l'alcalde, Alderman Scarr, amb l'artista Hubert von Herkomer en presència. El que ara és el Tiled Hall Cafè va ser la galeria d'escultures, havent estat modificat de la Sala de Lectura de la biblioteca pública adjacent, per a ser il·luminat per llum elèctrica. Totes les altres galeries van ser il·luminades per la llum del dia de les teulades. El nou edifici tenia una cort central de dues cuines amb un sostre de cristall i una font de ceràmica de Burmatofts.[4] (Més tard es va posar un pis per a crear espai addicional.)

El 1912 es va crear el Fons de Col·leccions d'Art de Leeds (ara conegut com el Fons d'Art de Leeds) per a donar suport a les adquisicions de la galeria. En la seva exposició centenària de 2012, va mostrar les 430 obres que havia ajudat a adquirir per a la ciutat.[5]

L'any 1982 es va modificar, girant l'entrada des de l'est cap al sud, a la Capçalera, amb una ampliació per a la col·lecció d'escultura.[2] Un altre desenvolupament va ser la conversió de tres cases victorianes al carrer Cookridge a l'Institut Henry Moore, que ara està enllaçat per un pont amb la galeria i conté les principals col·leccions d'escultures.[6] El nou edifici va ser inaugurat per Elisabet II del Regne Unit el 26 de novembre de 1982.

El juny de 2007 es va completar una renovació d'1,5 milions de lliures, inclosa l'obertura del magnífic Saló de rajoles victorianes (utilitzat com a cafeteria i llibreria) que uneix la galeria i la biblioteca, i l'antiga Galeria de la Reina va rebre el nom de l'empresari local i mecenes de les arts, Arnold Ziff.[7] A la planta primera hi ha accés directe des de la galeria a la Biblioteca d'Art. La galeria inclou una sala de conferències a la planta baixa que porta el nom d'Henry Moore que s'utilitza per a diversos esdeveniments.

Va tornar a tancar el gener de 2016 per una àmplia renovació, i es va reobrir el 13 d'octubre de 2017. La renovació va posar al descobert el sostre de vidre de la Galeria del Tribunal Central, que havia estat cobert per un fals sostre. Es va proporcionar una pintura mural abstracta de Lothar Götz per il·luminar l'escala victoriana.[8]

En pantalla[modifica]

Les obres exposades en les galeries inclouen:

Scotland Forever! (1881) Elizabeth Thompson

"Deu obres clau"[modifica]

L'edat del bronze, de Rodin

El fullet de visitants de la galeria suggereix "Deu obres clau" per a una visita breu i enumera els següents elements (en ordre de data):[9]

Referències[modifica]

  1. «Leeds Art Gallery Collections». museumsandgalleries.leeds.gov.uk/leeds-art-gallery/. [Consulta: 1r juliol 2019].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Wrathmell, Susan. Leeds. Yale U.P., 2005, p. 74–79 (Pevsner architectural guides). ISBN 0-300-10736-6. 
  3. Stevenson, Mark. «Mark’s History: Gott’s Cross remembers remarkable Bramley man». West Leeds Dispatch, 06-10-2017. [Consulta: 13 setembre 2019].
  4. «The Leeds Fine Art Gallery». Illustrated London News (page 487). 1888-10-27. 
  5. , 26-03-2012 [Consulta: 28 juliol 2018].
  6. «Architectural Design of the Institute». www.henry-moore.org. [Consulta: 27 juliol 2018].
  7. «Art Gallery, Arnold and Marjorie Ziff Gallery». www.leodis.net. Leeds City Council. [Consulta: 27 juliol 2018].
  8. «Leeds Art Gallery re-opens to the public today after almost two years being shut for essential repairs.». , 13-10-2017 [Consulta: 27 juliol 2018].
  9. «Short of time? Try our half-hour guide to ten key works.» (pdf). Leeds Art Gallery. Arxivat de l'original el 11 desembre 2009. [Consulta: 10 desembre 2009].