Glòria Cruz i Torrellas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGlòria Cruz i Torrellas
Biografia
Naixement1959 Modifica el valor a Wikidata (64/65 anys)
Regió de Múrcia (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Regidora de l'Ajuntament de Palafrugell
2007 – 2011 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Girona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólletrista, gestora cultural, poetessa, cantant, educadora Modifica el valor a Wikidata
GènereHavanera Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeCàstor Pérez Diz Modifica el valor a Wikidata
FillsSílvia Pérez Cruz Modifica el valor a Wikidata

Glòria Cruz i Torrellas (província de Múrcia, 1959) és una cantant i poeta, autora de lletres d'havaneres. És especialment coneguda per Vestida de nit, versionada per molts conjunts vocals.

Biografia[modifica]

Maria Glòria Cruz i Torrellas nasqué a Múrcia de família d'ascendència empordanesa[1] i cresqué a Catalunya. Estudiant a la Universitat de Girona conegué en Càstor Pérez, amb qui s'uní sentimentalment; ambdós eren cantants, i formaren un duo musical el 1988. Amb 19 anys la Glòria, i havent acabat segon de Filosofia i Lletres, la parella tingué una filla, la Glòria Pérez, futura escultora. Cinc anys més tard (1983) nasqué la segona filla, la futura cantant d'anomenada Sílvia Pérez Cruz. Pel 1995 Glòria Cruz fundà a Palafrugell l'acadèmia Alartis d'expressió artística, on donà classes de creativitat, i on tingué d'alumne, i més tard de professora, la Sílvia.[2]

Es presentà a les eleccions municipals de Palafrugell en la llista d'Entesa Junts per Palafrugell, sortí elegida, i entre els anys 2007 i 2011 va ser Regidora de Cultura. Titulada en Història de l'Art, posteriorment exercí de gestora cultural.

Ha estat autora de lletres d'havaneres, de poemes, i també [3] del cartell de la 51 Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell. Ha fet de veu d'acompanyament dels discos [4] de la seva filla 11 de novembre (2012) i Granada (2014), i també de la pel·lícula Cerca de tu casa [5] on també actuava la seva filla Sílvia.

Lletres d'havaneres[modifica]

  • Amagada en el far, música d'Emili Juanals
  • Temps perdut (1986), música de Càstor Pérez [6]
  • Vestida de nit (1988), música de Càstor Pérez [7]

Vestida de nit[modifica]

Vestida de nit va ser una composició del 1988 amb lletra de Glòria Cruz i música de Càstor Pérez, per a ser interpretada pel duet que formaven ambdós. Posteriorment ha estat interpretada per molts conjunts, tant d'havaneres com formacions corals, i enregistrada en diverses ocasions:
(S'esmenta només la primera edició de cada grup o intèrpret; alguns n'han fet més d'una versió) [8]

Enregistraments de Temps perdut[modifica]

Enregistrament d'Amagada en el far[modifica]

Referències[modifica]