Haworthia blackburniae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia blackburniae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia blackburniae Modifica el valor a Wikidata
W.F.Barker, 1937

Haworthia blackburniae és una espècie del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia blackburniae creix sense tronc i forma grups amb arrels en forma de fus. Les 10 a 15 fulles fines i llargues formen una roseta amb un diàmetre a la base d'1 a 1,5 cm. El limbe foliar és de verd brillant a verd marronós o verd grisenc fosc, té fins a 40 cm de llargada i 0,3 a 0,5 cm d'amplada. La part superior de la fulla és seca. Els marges de les fulles són glabres o finament espinosos.

La inflorescència pot arribar a fer fins a 30 cm de llargada i consta de 15 a 20 flors. Les flors són blanques i tenen venes verdes.

Distribució i hàbitat[modifica]

Haworthia blackburniae és comú a la província de sud-africana del Cap Occidental, des de Prinspoort a l'oest fins a Calitzdorp a l'est. H. blackburniae creix en algunes localitats en grups densos, en altres roman solitària. Hi ha una forma molt interessant a prop de Calitzdorp a Kleinberg, on les plantes tenen fulles molt més amples i curtes. En general, prefereix a la natura els vessants meridionals més frescos i protegits.[1]

Taxonomia[modifica]

Haworthia blackburniae va ser descrita per W. F. Barker i publicat a Journal of South African Botany 3: 93, a l'any 1937.[2]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[3]

blackburniae: epítet en honor probablement de l'esposa de H. Blackburn el 1936. El seu marit era el cap d'estació de Calitzdorp, Cap Occidental (Sud-àfrica).[4][1]

Varietats acceptades

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Jilemicky, Jakub. «Haworthia blackburniae W.F.Barker» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 15 març 2022].
  2. «Haworthia blackburniae». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). [Consulta: 14 febrer 2021].
  3. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  4. Charters, Michael L. «The Eponym Dictionary of Southern African Plants» (en anglès). calflora.net. [Consulta: 14 febrer 2021].
  5. «Varietats acceptades en negreta de Haworthia blackburniae». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). [Consulta: 14 febrer 2021].

Bibliografia[modifica]

  • Bayer, Martin Bruce; van Jaarsveld, Ernst Jacobus. Urs Eggli. Haworthia variegata Sukkulenten-Lexikon. Einkeimblättrige Pflanzen (Monocotyledonen) (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2001, p. 211. ISBN 3-8001-3662-7 [Consulta: 14 febrer 2021]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haworthia blackburniae