Vés al contingut

Haworthia emelyae var. multifolia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia emelyae var. multifolia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia emelyae
VarietatHaworthia emelyae var. multifolia Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1979
Inflorescència de Haworthia emelyae var. multifolia

Haworthia emelyae var. multifolia és una varietat de Haworthia emelyae del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia emelyae var. multifolia, és una suculenta amb rosetes sense tija, més grans que les rosetes de Haworthia emelyae, amb fulles més esveltes i suberectes, amb una superfície llisa i verda. També és més robusta i, finalment, forma més rosetes. Les rosetes tenen fins a 7,5 cm de diàmetre, amb fins a 60 (generalment de 20 a 30) fulles. Les fulles són ovades-oblonges a triangulars lanceolades, estretes, punxagudes, fins a 4 cm de llargada; de color verd llima a verd fosc, amb una cara superior triangular superior, convexa i amb finestres d'aspecte translúcid realçades per línies longitudinals de color verd clar alineades cap a l'àpex. Els marges i les quilles són amb dents petites. Les flors són petites, de dos llavis, blanques i porten sobre una inflorescència de fins a 30 cm d'alçada.[1] Les inflorescències surten a la primavera.

Distribució[modifica]

Aquesta varietat creix a la província sud-africana del Cap Occidental, concretament al sud del Petit Karoo, Ladismith i àrees adjacents.[2] En el seu hàbitat, creix en diverses formacions geològiques, principalment entre pedres de quars.[2]

Taxonomia[modifica]

Haworthia emelyae var. multifolia va ser descrita per M.B.Bayer i publicat a Natl. Cact. Succ. J. 34: 31, a l'any 1979.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

emelyae: epítet en honor de la senyora Emily Pauline Reitz Ferguson (1872-?), col·leccionista de plantes a Sud-àfrica.[5]

var. multifolia: epítet llatí que significa "amb moltes fulles".[6]

Sinonímia
  • Haworthia multifolia (M.B.Bayer) M.Hayashi, Haworthia Study 3: 13 (2000).[7]

Referències[modifica]

  1. «Haworthia emelyae var. multifolia» (en anglès). World of Succulents. [Consulta: 26 juliol 2021].
  2. 2,0 2,1 «Haworthia emelyae var. multifolia» (en anglès). Llifle - Encyclopedia of living forms. [Consulta: 27 juliol 2021].
  3. «Haworthia emelyae var. multifolia» (en anglès). World Checklist of Selected Plant Families (WCSP) Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 27 juliol 2021].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. Charters, Michael L. «The Eponym Dictionary of Southern African Plants» (en anglès). [Consulta: 12 febrer 2021].
  6. «"Dictionary of Botanical Epithets"», 2019. [Consulta: 27 juliol 2021].
  7. «Sinònims de Haworthia emelyae var. multifolia» (en anglès). World Checklist of Selected Plant Families (WCSP) Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 27 juliol 2021].

Enllaços externs[modifica]