Haworthia outeniquensis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia outeniquensis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia outeniquensis Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1999

Haworthia outeniquensis és una espècie de planta suculenta del gènere Haworthia i la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia outeniquensis és una petita i compacta que prolifera lentament. Les fulles verticals a quasi verticals formen una roseta que té un diàmetre de 4 a 6 cm i es transformen en densos grups. El limbe foliar és de color verd groguenc fa fins a 6 cm de llarg, 0,6 a 1 cm d'ample i 0,2 a 0,3 cm de gruix. Les seves puntes incurvades porten una finestra de 2 mm de llarg. Hi ha punts confluents transparents a la superfície de la fulla. La part superior de la fulla és convexa i està coberta de quatre a cinc fileres de punts transparents visibles. A la part inferior de la fulla, que també és convexa, hi ha de tres a sis files de punts translúcids. La quilla de fulla és afilada té una espina de fins a 1 mm de llargada. El marge foliar té petites espines de suport més afilades.

La inflorescència consta de 7 a 15 flors. Les flors són de color blanc i verd groguenc i fan 15 mm de llargada i se situen en peduncles de 4 a 6 mm de llargada.

Distribució i hàbitat[modifica]

Haworthia outeniquensis està estesa a la província sud-africana del Cap Occidental, concretament al municipi d'Oudtshoorn.

Creix normalment en situacions de pedra arenisca exposades a Fynbos secs. El color varia del verd groguenc al verd més fosc. Les plantes romanen solitàriament poques vegades, formant més sovint petits grups en escletxes de roca o entre pedres[1] en els vessants rocosos orientats al nord.[2]

Taxonomia[modifica]

Haworthia outeniquensis va ser descrita per Martin Bruce Bayer i publicada a Haworthia Revisited 160, a l'any 1999.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

outeniquensis: epítet geogràfic que fa referència a l'aparició de l'espècie a les muntanyes Outeniqua a Sud-àfrica.[5]

Bibliografia[modifica]

  • Bayer, Ernst Jacobus; van Jaarsveld, Ernst Jacobus. Urs Eggli. Haworthia vlokii Sukkulenten-Lexikon. Einkeimblättrige Pflanzen (Monocotyledonen) (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2001, p. 225. ISBN 3-8001-3662-7 [Consulta: 12 febrer 2021]. 

Referències[modifica]

  1. «Haworthia outeniquensis» (en anglès). All you want to know about Haworthia, Hasteria & Astroloba. [Consulta: 12 febrer 2021].
  2. «Haworthia outeniquensis» (en anglès). enjoysucculents.com. [Consulta: 12 febrer 2021].
  3. «Haworthia outeniquensis» (en anglès). World Checklist of Selected Plant FAmilies (WCSP). [Consulta: 8 febrer 2021].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. Eggli, Urs; Newton, Leonard E. Etymological Dictionary of Succulent Plant Names (en anglès). Berlin/Heidelberg: Springer, 2010, p. 174. ISBN 978-3-642-05597-3 [Consulta: 12 febrer 2021]. 

Enllaços externs[modifica]