Haworthiopsis scabra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthiopsis scabra
Haworthia scabra Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia scabra Modifica el valor a Wikidata
Haw., 1819
Nomenclatura
Sinònims
Haworthiopsis scabra Modifica el valor a Wikidata
Haworthiopsis scabra var. scabra; la forma tipus a l'hàbitat
Haworthiopsis scabra var. starkiana - de vegades classificada com a espècie separada Haworthiopsis starkiana
Haworthiopsis scabra var. plettens - la petita varietat tuberculosa en l'hàbitat prop de Plettenberg Bay

Haworthiopsis scabra, coneguda abans com Haworthia scabra, és una espècie de planta suculenta amb flors de regions àrides de les províncies del Cap Occidental i Oriental, Sud-àfrica.

Descripció[modifica]

Haworthiopsis scabra és una espècie molt variable, amb diverses varietats molt diferents. El seu nom "scabra" significa "aspre", però només la seva varietat tipus té realment fulles aspres.

Normalment, les seves fulles creixen en tres nivells (trifaris), encara que algunes varietats tenen una disposició de fulles de cinc nivells. Moltes varietats tenen un gir en espiral en les seves fulles.

Les flors solen aparèixer al novembre i al desembre en seu hàbitat austral.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie s'estén per la part sud de Sud-àfrica a l'àrida regió de Petit Karoo. Aquí creix a banda i banda de la frontera entre les províncies del Cap occidental i oriental, des de Ladismith a l'oest fins a Baviaanskloof a l'est.

Dins d'aquesta àrea de distribució, normalment creix en sòls sorrencs molt ben drenats, generalment sota un arbust o roques que serveixen de protecció parcial del sol.

Cultiu[modifica]

És de creixement molt lent i no és freqüent en el cultiu. Requereix un sòl extremadament ben drenat i un mínim d'aigua. Prosperen en condicions d'ombra, encara que algunes varietats com starkiana es poden ajustar gradualment a ple sol.

Taxonomia[modifica]

Haworthia scabra va ser descrita per Adrian Hardy Haworth i publicada a Supplementum Plantarum Succulentarum 58, a l'any 1819.[1]

L'espècie es va col·locar antigament al subgènere Haworthia Hexangulares. Els estudis filogenètics han demostrat que el subgènere Hexangulares en realitat no està relacionat amb altres Haworthia i així es va traslladar al nou gènere Haworthiopsis.[2][3]

Etimologia

Haworthiopsis: La terminació -opsis deriva del grec ὀψις (opsis), que significa 'aparença', 'semblant'[4] per la qual cosa, Haworthiopsis significa "com a Haworthia", i que honora al botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).

scabra: epítet llatí que significa "aspre, escabrosa".[5]

Varietats acceptades

Referències[modifica]

  1. «Haworthia scabra» (en anglès). [Consulta: 16 desembre 2020].
  2. Manning, John; Boatwright, James S.; Daru, Barnabas H.; Maurin, Olivier; van der Bank, Michelle «A Molecular Phylogeny and Generic Classification of Asphodelaceae subfamily Alooideae: A Final Resolution of the Prickly Issue of Polyphyly in the Alooids?» (en anglès). Systematic Botany, 39, núm. 1, març 2014, pàg. 55-74. DOI: 10.1600/036364414X678044 [Consulta: 30 octubre 2020].
  3. [enllaç sense format] http://www.haworthia.org.uk/haworthia.htm
  4. «-opsis». [Consulta: 16 setembre 2020].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets» (en anglès), 2019. [Consulta: 16 desembre 2020].
  6. «Varietats acceptades en negreta de Haworthiopsis scabra». World Checklist of Selected Plant Families. Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 30 setembre 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haworthiopsis scabra