Haworthiopsis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthiopsis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
SubfamíliaAsphodeloideae
GènereHaworthiopsis Modifica el valor a Wikidata
G.D.Rowley, 2013

Haworthiopsis és un gènere de plantes suculentes de la subfamília de les asfodelòidies, les espècies estaven incloses prèviament a Haworthia. És quasi endèmic de Sud-àfrica. Moltes de les espècies es conreen com a plantes d'interior o per aficionats a les suculentes.

Descripció[modifica]

Els membres del gènere són plantes perennes baixes, amb o sense tija visible. En algunes espècies les fulles formen una roseta, en altres estan disposades en espiral sobre una tija més o menys llarga.

Les fulles individuals són llises o tenen marques blanques, que poden prendre la forma de petites protuberàncies (tubercles) o ser més punxegudes, gairebé amb aspecte de espines.

Les marques blanques poden estar només a la cara interior de la fulla, o en ambdues cares, i també es poden estendre cap als marges. En alguna de les espècies, la superfície superior (l'àpex) de la fulla té "finestres" i els marges poden tenir dents endurits.[1][2]

Haworthiopsis planta con tija de la flor
Espècie de Haworthiopsis amb peduncle i raïm
Primer pla del raïm
Detall del raïm
Raïmo que comença a obrir-se i mostrant una flor
Obertura del raïm amb flor
Detall de la flor
Detall de la flor

Les flors neixen en raïm sobre una tija llarga i rígida (peduncle) que també té algunes bràctees sense flors en les seves unions amb la tija. Cada flor fa menys de 17 mm de llarg, amb tèpals de color blanc a verd, rosa o marró, formant una estructura de dos llavis (bilabiada) amb una base hexagonal o hexagonal arrodonida. Tant els tèpals externs com els interns estan units en les seves bases. Els estams i el estil estan tancats dins dels tèpals. El fruit és una càpsula estretament ovoide amb llavors negres o marró fosc.[1][2]

Les flors bilabials es van considerar un tret distintiu del gènere Haworthia, abans de la separació de Haworthiopsis i Tulista. Les característiques més detallades de les flors, ara identifiquen els tres gèneres. A Haworthiopsis, les flors i els seus estils solen ser rectes en lloc de corbes; els verticils exterior i interior de tres tèpals s'uneixen entre ells a la base; i les flors s'estrenyen suaument en la tija de la flor (pedicel) en lloc de ser més amples a la base amb una unió afilada.[1]

Taxonomia[modifica]

Etimologia

La terminació -opsis deriva del grec ὀψις (opsis), que significa 'aparença', 'semblant'[3] per la qual cosa, Haworthiopsis significa "com a Haworthia".

Història[modifica]

El gènere va ser establert per Gordon Rowley el 2013,[4] amb Haworthiopsis coarctata com espècie tipus.[5]

La història taxonòmica del gènere és complexa. El 1753, Carl von Linné va seguir als autors que el van precedir en l'ús del gènere Aloe per a una extensa quantitat de plantes, classificades ara a la tribu Aloeae, per aquells que usen la circumscripció àmplia de la família Asphodelaceae (sensu APG III en endavant). Les espècies d'Aloe de Carl von Linné incloïen dues d'elles, ara ubicades a Haworthiopsis. El gènere Haworthia va ser establert per Duval el 1809 per a les antigues espècies d'Aloe amb flors més petites, bilabiades i de color blanquinós.

Posteriorment es van agregar molts més tàxons, tant en rangs d'espècies com d'infraespècies, la qual cosa va produir una gran confusió entre els botànics. El 1971, M.B.Bayer va dividir Haworthia en tres subgèneres: H. subg. Haworthia, H. subg. Hexangulares i H. subg. Robustipedunculatae.[6]

Els estudis filogenètics, en particular a partir de 2010, van demostrar que Haworthia i altres gèneres relacionats amb Aloe no eren monofilètics.[7][1] En conseqüència, el 2013, Rowley va separar la majoria de les espècies anteriorment ubicades a Haworthia subg. Hexangulares en un nou gènere, Haworthiopsis.[8] Aquest gènere va ser revisat el 2013 per Manning et al. de manera que es va correlacionar més estretament amb el subgènere anterior,[5] una revisió descrita com "més coherent" per Gildenhuys i Klopper el 2016.[2]

Seccions i espècies[modifica]

El 2016, Gildenhuys i Klopper van proposar una divisió del gènere en set seccions, tot i que han assenyalat que podria necessitar una revaluació quan s'hagin realitzat més estudis filogenètics. La seva secció Koelmaniorum està menys clarament ubicada en el gènere, i l'estat de les seccions Limifoliae i Tessellatae també és incert.[2]

L'octubre de 2017, el World Checklist of Selected Plant Families va acceptar les següents espècies:[9]

Secció Imatge Nom científic Descripció Distribució
Attenuatae Haworthiopsis attenuata (Haw.) G.D.Rowley característic disseny de protuberàncies blanques (tubercles) en forma de banda, normalment horitzontals a la cara externa i transversals a la interna Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap
Haworthiopsis Haworthiopsis coarctata (Haw.) G.D.Rowley tubercles petits, llisos i arrodonits Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis fasciata (Willd.) G.D.Rowley color verd clar. Fulles fibroses amb cara interna glabra Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis glauca (Baker) G.D.Rowley color blau (glauc) Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis longiana (Poelln.) G.D.Rowley fulles llargues, elongades i primes Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis reinwardtii (Salm-Dyck) G.D.Rowley tubercles més grans, més plans i més blancs, i sovint és més estilitzada que H. coarctata Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Limifoliae Haworthiopsis limifolia (Marloth) G.D.Rowley fulles esteses, generalment amb línies laterals protuberants o arrugues a la superfície de les fulles zona meridional de Moçambic, Eswatini, Sud-àfrica (KwaZulu-Natal, Província del Cap)
Koelmaniorum Haworthiopsis koelmaniorum (Oberm. & D.S.Hardy) Boatwr. & J.C.Manning té fulles escabrides, marró fosc opaques Sud-àfrica (Mpumalanga)
Tessellatae Haworthiopsis granulata (Marloth) G.D.Rowley Sud-àfrica (Província del Cap)
Haworthiopsis tessellata (Haw.) G.D.Rowley Namíbia, Sud-àfrica (Província del Cap, Província de l'Estat Lliure, Província del Cap)
Haworthiopsis venosa (Lam.) G.D.Rowley venes visibles a la superfície superior de les fulles Sud-àfrica (zona sud i oest de la Província del Cap)
Haworthiopsis woolleyi (Poelln.) G.D.Rowley Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Trifariae Haworthiopsis nigra (Haw.) G.D.Rowley color fosc i tubercles concolors Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis pungens (M.B.Bayer) Boatwr. & J.C.Manning puntes de les fulles dures i afilades Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis scabra (Haw.) G.D.Rowley espècie sense tija amb una superfície de fulla escabrida i rugosa Sud-àfrica (zona sud-oest i sud-sud-oest de la Província del Cap)
Haworthiopsis viscosa (L.) Gildenh. & Klopper superfície mat de color marró més clar i sense tubercles Sud-àfrica (Província del Cap)
Virescentes Haworthiopsis bruynsii (M.B.Bayer) G.D.Rowley encara que ha evolucionat de forma retusa, tanmateix,és membre del gènere Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)
Haworthiopsis sordida (Haw.) G.D.Rowley fulles fosques, "polsegoses", amb puntes arrodonides Sud-àfrica (zona meridional de la Província del Cap)

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Daru, B.H.; Manning, J.C.; Boatwright, J.S.; Maurin, O.M.; Maclean, N.; Kuzmina, M. «Molecular and morphological analysis of subfamily Alooideae (Asphodelaceae) and the inclusion of Chortolirion A. Berger in Aloe L.» (en anglès). Taxon, 62, article 1, 2013, pàg. 62–76. DOI: 10.1002/tax.621006. JSTOR: 24389313.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Gildenhuys, Sean D.; Klopper, Ronell R. «A synoptic review and new infrageneric classification for the genus Haworthiopsis (Xanthorrhoeaceae: Asphodeloideae)» (en anglès). Phytotaxa, 265, núm 1, 2016, pàg. 1–26. DOI: 10.11646/phytotaxa.265.1.1 [Consulta: 16 setembre 2020].
  3. «-opsis». [Consulta: 16 setembre 2020].
  4. «Haworthiopsis» (en anglès). [Consulta: 16 setembre 2020].
  5. 5,0 5,1 Manning, John; Boatwright, James S.; Daru, Barnabas H.; Maurin, Olivier; Bank «A Molecular Phylogeny and Generic Classification of Asphodelaceae Subfamily Alooideae: A Final Resolution of the Prickly Issue of Polyphyly in the Alooids?». Systematic Botany, 39, núm. 1, 2014, pàg. 55–74. DOI: 10.1600/036364414X678044.
  6. Bayer, M.B. «Changes in the genus Haworthia». Cactus and Succulent Journal (US), 43, 1971, pàg. 157–162 [Consulta: 16 setembre 2020].
  7. Klopper, R.R.; Van Wyk, A.E.; Smith, G.F. «Phylogenetic relationships in the family Asphodelaceae (Asparagales)» (en anglès). Biodiversity and Ecology/Schumannia, 3, 2010, pàg. 9–36 [Consulta: 16 setembre 2020].
  8. Rowley, G.D. «Generic concepts in the Alooideae 3: The phylogenetic story». Alsterworthia International, 10, 2013, pàg. 1–7.
  9. «cerca de Haworthiopsis». [Consulta: 16 setembre 2020].

Enllaços externs[modifica]