Hidroxicenomicrolita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHidroxicenomicrolita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(◻,Na,Sb3+)₂Ta₂O₆(OH)
Epònimmicrolita, vacancy (en) Tradueix i hidro- Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmont Vasin-Myl'k, Voron'i Tundry, óblast de Múrmansk, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 9a ed.4.DH.15 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Colorgrisós, incolor
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Lluïssoradamantina
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1980-021
Any d'aprovació2010
SímbolHykmic
Referències[1]

La hidroxicenomicrolita és un mineral de la classe dels òxids que pertany al grup de la microlita. Va ser descrita com cesstibtantita l'any 1981, sent redefinida el 2010 revent el nom actual.

Característiques[modifica]

La hidroxicenomicrolita és un òxid de fórmula química (◻,Na,Sb3+)₂Ta₂O₆(OH). Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1981. Cristal·litza en el sistema isomètric.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hidroxicenomicrolita pertany a «04.DH: Òxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations grans (+- mida mitjana); plans que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: brannerita, ortobrannerita, thorutita, kassita, lucasita-(Ce), bariomicrolita, bariopiroclor, betafita, bismutomicrolita, calciobetafita, ceriopiroclor, cesstibtantita, jixianita, hidropiroclor, natrobistantita, plumbopiroclor, plumbomicrolita, plumbobetafita, estibiomicrolita, estronciopiroclor, estanomicrolita, estibiobetafita, uranpiroclor, itrobetafita, itropiroclor, fluornatromicrolita, bismutopiroclor, hidrokenoelsmoreïta, bismutostibiconita, oxiplumboromeïta, monimolita, cuproromeïta, stetefeldtita, estibiconita, rosiaïta, zirconolita, liandratita, petscheckita, ingersonita i pittongita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al mont Vasin-Myl'k, situat a Voron'i Tundry, a l'óblast de Múrmansk (Rússia), on es troba associada a altres minerals com: tantalita, estibiotantalita, simpsonita, pol·lucita i altres minerals del grup de la microlita. També ha estat descrita a Austràlia, Argentina, el Canadà, Suècia, República Txeca i Madagascar.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hidroxicenomicrolita
  1. «Hydroxykenomicrolite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 novembre 2021].